Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Pompoensoep 23 oktober 2011

Filed under: Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 18:06
Tags: , , ,

Het is zondag en het is oktober. Dat kan maar een ding betekenen: pompoensoep. Ik word er zó blij van! Streek, seizoen en een snufje over de grens. Meestal gebruik ik de klassieke pompoen omdat die nu eenmaal vaak in mijn groentepakket zit. Maar ook de Butternut met zijn bedrieglijk bleke buitenkant en verbluffend stalende oranje vruchtvlees doet het prima in deze soep. Alle soorten pompoenen kun je vanaf half september trouwens voor een prikkie langs de weg kopen en zijn lang houdbaar in een donkere kast of kelder. Fijn als je op zondag niks in huis hebt en je gaat toch een eind fietsen.

Wat heb je nodig voor ongeveer 6-8 personen?
1 middelgrote pompoen van iets meer dan een kilo
1 flinke winterpeen
1 rode peper
1 bosje verse koriander (mijn favoriet!!) of peterselie
2 uien
1 blokje verse gember (3-4 cm)
2 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel kerrie
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 -1,5 liter bouillon (tuinkruiden-, groente- of natuurlijk eigen getrokken)

Hoe ga je te werk?
Snipper de ui en snijd de knoflook en gember fijn. Hoeft niet netjes, de boel draait straks toch in de puree. Snijd de pompoen en de winterpeen in grove stukken. Pompoenen hoef je niet te schillen. Dat is een heel karwei en het is werkelijk nergens goed voor. Ik hou zelfs van het scheurende geluid als je een pompoen snijdt. Fruit de kerrie en de komijn kort in de olie, voordat je de ui en knoflook toevoegt. Als die glazig worden voeg je de gember toe. Schep dit mengsel een paar keer goed om. Dan voeg je de pompoen en de winterpeen toe. Ook weer omscheppen natuurlijk. Dan is het tijd voor de bouillon. Voeg zo veel toe dat de pompoen net onder water staat. Voor iets dunnere soep, voeg iets meer toe. Met de deksel op de pan, kun je de zaak nu lekker laten pruttelen op laag vuur. Ondertussen hak je de koriander/peterselie grof en snijd je de rode peper fijn. Die peper zorgt voor een flink pittige bite. Hou je daar nou niet van, dan laat je hem gewoon weg. Hou je net als ik wel van groen én rood, dan kun je eventueel ook wat rode paprika gebruiken in plaats van rode peper.

Prik even in de wortel om te controleren of die gaar is. Als dat zo is, dan is de pompoen dat zeker ook! Tijd om de boel te pureren. Staafmixer, keukenmachine, zeef… gebruik wat je wilt en maak het zo grof of fijn als je wilt. Als je tevreden bent, breng je de soep weer aan de kook en voeg je de peper en koriander/peterselie toe. Paar minuutjes nog en klaar.

Voor het opwarmen na het uitwaaien.

Advertenties
 

2 Responses to “Pompoensoep”

  1. René Says:

    Het is niet zondag en vandaag ook niet uitgewaaid, toch heerlijk opgewarmd en genoten van deze heerlijke soep.
    Dank voor je inspiratie. Veel weggelaten (koriander, gember, peper, knoflook, komijnzaad) en wat toegevoegd (rode paprika en geitenkaas). Ook lekker eigenwijs wel de pompoen geschild (bij het snijden inderdaad mogen genieten van een bijzonder scheurend geluid). Lekker donker volkoren brood erbij en zoveel gemaakt dat we later in de week nog eens pompoensoep op het menu hebben staan ………

  2. Diana Says:

    Toen je me laatst de ingrediënten van deze heerlijke pompoensoep aan de telefoon door gaf, had ik toch twee dingen niet goed opgeslagen… de knoflook en de rode peper. Hij smaakte dan ook niet zoals ik hem bij jou gewend was. De pit ontbrak… maar met wat sambal kwam hij toch weer in de buurt. De volgende keer zal ik dit niet meer vergeten, want ik hou ook van wat kleur in de soep. Ik heb trouwens pastinaak gebruik ipv wortel. Dat smaakte ook lekker! Groetjes Diana xxx


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s