Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Venkeltaart 3 november 2011

Filed under: Recepten — Elke van Putten @ 21:23
Tags: , , ,

Steeds een stapje dichter bij een goede bodem voor hartige taart. Deze komt uit Hartige Taart, een boek vol niet al te ingewikkelde recepten voor op een gewone donderdagavond. De hoeveelheden kloppen precies. Je houdt geen grammetje deeg over. Vulling dito. Ik hou d’r van.

Wat heb je nodig voor een lage quichevorm van 24 cm (ruim 3 pers)?
Voor het deeg:
150 volkorenmeel
0,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
snufje zout
75 g kwark
40 ml olijfolie
Voor de vulling:
350 g venkel, in dunne reepjes
1 ui, in dunne reepjes
2 tenen knoflook, geperst
1 scheutje wittewijnazijn
50 ml slagroom
2 eetlepels yoghurt
3 eieren
100 g geraspte oude pittige kaas
zout en peper

Hoe ga je te werk?
Eerst het deeg. Altijd eerst het deeg. Want dat moet rusten. Meng in een schaal de meel, bakpoeder en een snufje zout. Voeg de kwark en olijfolie toe en kneed tot je een mooi stevig deeg hebt. De keukenmachine gebruiken heeft niet zoveel zin. Die komt niet verder dan een bergje kruim. Het echte werk doe je met de hand. Maak een bal van het deeg en laat het een half uur, gewikkeld in plasticfolie, rusten in de koelkast.

Alles aan deze taart is eenvoudig. Dus de vulling ook. Bak de ui, knoflook en venkel even op hoog vuur. Als de boel heet is, blus dan af met een scheutje wittewijnazijn. Dat staat niet in het oorspronkelijke recept, maar ik vind dat altijd zo lekker ruiken! Dus blus ik af. Daarom. Doe de deksel op de pan en stoof de venkel tot ie zacht, maar niet papperig is. Dat duurt ongeveer een kwartier. Zo nu en dan wel even omscheppen. In een kom meng je de room, yoghurt (of kwark, want daarvan heb je nog over tenslotte), eieren, de helft van de kaas en wat zout en peper.

Maak nu met een roller een mooie dunne (!) lap van het deeg en drapeer die in de beboterde vorm. Dat gaat bijna nooit in één keer goed. Geeft niks. Met deeg kun je leuk puzzelen en het plakt best. Eventueel een paar druppels water aan je vingers om daarbij te helpen. Verdeel de venkelvulling over de bodem en verdeel het eiermengsel erover. Bestrooi de taart met de rest van de kaas en zet hem een half uurtje in de oven op 200 graden. Daarna een paar minuten laten rusten voor je ‘m opdient.

“Hmmmmm. Die venkel knappert nog een beetje, mama.” Borden schoonleeg. Zo. 

Oh ja. Stel dat je restjes hebt (kan het me niet voorstellen, maar stel…); niet opnieuw verwarmen. Smaakt koud ook heel goed.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s