Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Erwtensoep 6 november 2011

Filed under: Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 19:01
Tags: , , , , ,

Het wil maar niet vlotten. In november 2005 sneeuwden we helemaal in. Dit jaar geeft de herfst ons fluitekruid en klaprozen. Toch erwtensoep. Ik kan het gewoon niet laten.

Wat heb je nodig voor 8 porties?
500 g spliterwten
2 middelgrote preien
1 grote winterpeen
1 knolselderij
1 grote aardappel
1 flinke bos bladselderij
1 biologische runderrookworst
3 laurierblaadjes
3 liter bouillon
zout en peper

Hoe ga je te werk?
Erwtensoep is ouderwets handwerk. Wassen, schrappen, schillen en snijden. En dan heb ik het nog niet eens over de bouillon, die dit keer gewoon uit een pakje komt.

Breng om te beginnen de spliterwten aan de kook in 2 liter bouillon. Laat dat gerust een dik half uur pruttelen. Zo heb je genoeg tijd om de prei te wassen, de peen te schrappen en de knolselderij en de aarappel te schillen. Alles snijd je klein, evenals de bladselderij. Selderij, zowel knol- als blad-, ruikt naar Holland. Vind ik.

Na een half uur doe je de groenten en laurierblaadjes bij de spliterwten, die al uit elkaar beginnen te vallen, als het goed is. Ik voeg dan maar de helft van de bladselderij toe en bewaar de andere helft voor ná het pureren. Staat zo lekker fris. Voeg nu de rest van de bouillon toe. Dit geheel laat je nog een half uurtje pruttelen totdat alles mooi zacht gekookt is. Wel zo nu en dan even roeren.

En dan de passe-vite, ofwel draaizeef. Daarmee krijgt naar mijn bescheiden mening de erwtensoep de mooiste structuur. Niet te grof, niet te fijn. Hij doet me zo Hollands aan, hoewel de naam anders doet vermoeden. Italianen schijnen het passetutto te noemen. En dat klopt, hij pureert echt alles. Ook erwtensoep dus. Wel even eerst de laurierblaadjes eruit vissen!

Nadat je de soep gepureerd hebt, is het tijd om te proeven. In mijn soep geen varkensvlees, dus geen spek. Dat betekent een snufje extra zout en een paar keer flink met de pepermolen. Houd er wel rekening mee dat je er zo nog een flinke handvol bladselderij en een hele rookworst bij doet. Ik las ooit dat iemand de soep op smaak bracht met mosterd, maar dat heb ik nog nooit durven proberen. Misschien een idee.

Als je de worst, de laastste bladselderij en de laurierblaadjes weer hebt toegevoegd, breng dan de soep nog heel even aan de kook en zet dan het vuur uit. Laat hem nog een paar uur staan voordat je hem weer opwarmt voor het eten. Zo gaan de smaken nog even flink met elkaar aan de haal.

Bij erwtensoep eet je natuurlijk traditioneel gezien roggebrood met spek. Heerlijk, maar probeer eens zelf brood te bakken en doe er dan roomboter en een lekkere plak extra belegen kaas op.

“Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan
…”

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s