Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Stamppot winterpostelein DeLux 19 november 2011

In deze stamppot zitten niet één, maar twee vergeten groenten; winterpostelein en zoete aardappel ofwel bataat. Langzamerhand veroveren ze de Nederlandse keukens weer, geloof ik. In ieder geval de mijne.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
600 g kruimige aardappelen, geschild en in vieren
600 g bataat, geschild en in blokjes (de roze variant, de witte vind ik te melig)
500 g winterpostelein, goed gewassen en grof gesneden
200 g chorizo in kleine blokjes (of salami, cervelaat…)
150 g schapenkaas (of feta, zachte geitenkaas…)
1 rode peper, ontdaan van zaad en zaadlijsten, fijn gesneden
2 eierdooiers
100 ml karnemelk
zout en peper naar smaak

Hoe ga je te werk?
Kook in één pan, in ruim water met een snuf zout de aardappelen en de bataat goed gaar. Mix ondertussen de eierdooiers met de karnemelk. Dit mengsel maakt je aardappelpuree heerlijk zacht en romig, zonder room! Bak de chorizo en rode peper in een koekenpannetje. Doe dit zonder vet, chorizo is vet zat! Als de blokjes rondom gebakken zijn, leg het mengsel dan op een keukenpapiertje om een beetje op te drogen. Als de aardappels gaar zijn, stamp je ze fijn. Maak een kuiltje in het midden en giet het eiermengsel erin. Roer dat met een spatel grondig door je puree. Voeg naar smaak zout en peper toe, voordat je de rest van de ingrediënten toevoegt. Denk erom dat er nog rode peper in gaat!

Spatel nu de gesneden winterpostelein en de chorizo en rode peper door de puree en doe het geheel in een vuurvaste schaal. Verdeel de schapenkaas erover en zet het nog een kwartiertje in een oven van 160-180 graden.

Vergeten is een vorm van vrijheid ~ Kahlil Gibran

Advertenties
 

One Response to “Stamppot winterpostelein DeLux”

  1. Manuela Riphagen Says:

    Klinkt lekker. Ben gek op die groente. Ik maak altijd een stamppot met onder andere honing en witte bonen in tomatensaus er doorheen. Geloof dat het recept een keer bij een Odintas zat. Deze variant ga ik ook eens proberen. Spannend, want ik houd niet van karnemelk.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s