Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Wondere woensdag ~ Curry kouseband (zonder kouseband) 23 november 2011

Filed under: Altijd in huis,Recepten,Wondere woensdag — Elke van Putten @ 22:41
Tags: , , , , , , ,

Het was een goed idee. Echt. Curry kousenband. Het hele gezin keek er naar uit. Vooral vanwege dit filmpje. Dus ging ik vol goede moed winkelwaarts. De winkel waar ik eigenlijk altijd kouseband zie liggen. Behalve vandaag, natuurlijk. Nog een winkel. Geen kouseband. Toko. Ook niks.

Ten einde raad, natgezweet van de fietstocht en vol frustratie dan toch de sperziebonen maar gegrepen. En omdat wondere woensdag geen wondere woensdag is zonder nieuw ingrediënt heb ik eens geen zilvervliesrijst, maar basmatirijst gebruikt. Te zien aan de enorme hoeveelheden die de buurtsuper daarvan heeft staan, zal ik de enige thuiskok zijn die nog nooit basmatirijst heeft gekookt. Zonde trouwens, weet ik nu, want het is zeer smakelijk.

 

 


Wat heb je nodig voor 4 gemiddelde porties?
1 pond kouseband (of sperziebonen dus)
1 blik tomatenblokjes (of verse tomaten, maar dat duurde me vandaag te lang)
1 blikje tomatenpuree
400 g zwarte bonen
1 struik verse koriander
100 ml kokosmelk
2 eetlepels gemalen kokos
1 theelepel groene currypasta (altijd in huis!)
1 sjalotje
2 tenen knoflook
1 theelepel karwijzaad
2 cm verse gember, geraspt
1 eetlepel olijfolie
rietsuiker en zout naar smaak
1 theelepel maizena (alleen als je de saus te dun vindt)

Hoe ga je te werk?
Maal met een vijzel de knoflook, gember, karwijzaadjes en de steeltjes van de koriander fijn en snipper het sjalotje. Doe een eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en laat dit heet worden. Bak er het knoflookmengsel, de currypasta en de sjalotjes kort in. Let op; de currypasta kan nogal spetteren! Voeg de tomaten, de tomatenpuree, de kokosmelk en de kokos toe. Als de saus warm is, leg er dan de kouseband in. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten sudderen. Af en toe doorscheppen. Doe er de laatste 5 minuten de zwarte bonen, die dienen als vleesvervanger, bij.

Op smaak brengen doe je met suiker en/of zout. Ik gebruik een klein beetje rietsuiker om de zure smaak van de tomaten te lijf te gaan. En echt, basmatirijst is wél lekker. De volkoren variant is zelfs nog lekkerder!

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s