Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Appeltaart – Ode aan Jordanië 26 november 2011

Filed under: Recepten — Elke van Putten @ 21:52
Tags: , , , , ,

Jordanië staat in mijn top 3 reiswensenlijst. Nog niet zo lang geleden maakte een vriendin er een rondreis. Ze nam een flinke zak kardemompeulen mee. In die vreugde mocht ik delen, waarvoor oprecht dank. Deze op het oog oer-hollandse appeltaart gaf ik een vleugje Jordanië mee, door de appels te mengen met dadels en het zaad van 5 kardemompeulen.

Wat heb je nodig voor een taart met een diameter van 26 cm?
Voor het deeg
100 g witte basterdsuiker
200 g boter
150 g bloem
150 g volkoren meel
2 eieren

Voor de vulling
4 grote appels (ik gebruikte Rode van Boskoop, friszuur)
250 g dadels zonder pit
sap van 1 limoen
3-5 eetlepels witte basterd suiker
zaad van 3-5 kardemompeulen (naar smaak)

Hoe ga je te werk?
Snijd de boter in blokjes en meng het met de suiker tot een romige massa. Voeg een van de eieren toe en meng dat er goed door. Voeg dan bloem en meel toe en kneed alles tot je een soepel deeg hebt. Rol het in plasticfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Ik heb nog steeds een hekel aan het uitrollen van deeg. Hoewel, niet zo zeer het rollen op zich. Maar het verplaatsen van je uitgerolde deeg naar de plek van bestemming: je springvorm. Dat gaat bijna nooit goed. Dus… Maak een rol van je deeg, snijd er plakken vanaf in de gewenste dikte en puzzel de bodem en rand in elkaar. Gaat prima! Vergeet niet de springvorm te beboteren!

Snijd in het half uur dat je deeg staat te rusten de appels en dadels in stukjes. Meng ze in een kom met het limoensap. Kneus met de vijzel het kardemomzaad helemaal fijn en doe dat in het appel-dadelmengsel. Voeg naar smaak nog wat suiker toe. 

Doe het mengsel in de bodem. Druk het een beetje aan, zodat er niet al te veel lucht meer tussen zit. Bedek de bovenkant met repen deeg dat je over hebt. Traditioneel gezien vorm je daarmee ruiten, maar iedere vlakke figuur is natuurlijk toegestaan. Bestrijk het deeg met eigeel en bak de taart ongeveer 65 minuten in een oven van 180 graden (of tot het deeg mooi gekleurd is)

Vrij naar een recept van Rudolph van Veen.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s