Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Cheesecake Sinterklaas 3 december 2011

Filed under: Kinderen,Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 22:31
Tags: , , , , , ,

Een Sinterklaastaart als dessert op pakjesavond. Er is bijna niks DeLights aan deze cheesecake. Onder leiding van een duiveltje op mijn linker schouder, zonder spoor van schuldgevoel heb ik me vanavond gestort op een volle cheesecake mét suiker. Laat het de gezondheidsbrigade, het engeltje op mijn rechter schouder, maar niet horen! Het is te hopen dat de vitamines uit de verse cranberries de schande van de hoeveelheid suiker kunnen goedmaken.

Wat heb je nodig voor een taart met een diameter van 26 cm?
Voor de bodem
1 pak speculaas
100 g gesmolten ongezouten margarine
1 eetlepel goede honing

Voor de vulling
500 g volle kwark
300 g Monchou
4 eieren
2 biologische citroenen
1 limoen
4 eetlepels suiker

Voor de cranberrygelei
300 g verse cranberries
100 g suiker
50 ml water
1 scheutje rode wijn

Hoe ga je te werk?
Verkruimel de speculaas, meng het met de gesmolten margarine en de honing en verdeel het over de bodem van de bakvorm. Die heb je natuurlijk bedekt met bakpapier. Druk de mix goed aan. Zet het weg in de koelkast.

Meng in een keukenmachine of met een mixer de kwark, Monchou, suiker, het rasp van de schil van twee citroenen en het sap van de limoen. Zorg ervoor dat je een mooi glad mengsel krijgt. Proef het mengsel en breng het naar wens verder op smaak. Splits de eieren en meng de dooiers door het kwarkmengsel. Klop de eiwitten stijf en spatel ook die er met beleid door. Beboter de rand van de bakvorm en stort het mengsel op de bodem. Zet het ongeveer een half uur in een oven van 180 graden. Verlaag de temperatuur dan naar 160 graden zonder de taart uit de oven te halen en bak nog een half uur.

Ondertussen kun je de cranberries onder handen nemen. Spoel ze voor je begint goed af. Breng in een pan het water met de suiker aan de kook. Voeg de cranberries toe als het suikerwater stroperig wordt en draai het vuur laag. Ik hou van het geluid van de openknappende cranberries. Voeg een scheutje rode wijn toe. Kook de alcohol eruit en kook de cranberries ongeveer 20 minuten met het deksel op de pan. Af en toe even roeren. Als ze allemaal kapotgekookt zijn is het tijd te proeven. Is de saus nog wat zuur, voeg dan een beetje suiker toe tot je tevreden bent. Je kunt de saus als hij is afgekoeld zó gebruiken voor op de taart. Ik heb hem dit keer door een zeef gedrukt voor een mooie gladde gelei.

Schrik niet als je taart uit de oven komt. Door de geklopte eiwitten gedraagt hij zich bijna als soufflé. Geen nood, hij zakt in als hij afkoelt. Scheuren doet hij wel, maar ik heb daar nooit zo’n moeite mee. Zeker niet als je de gelei erover hebt verdeeld. Een plaatje.

Ik maak er voor de kinderen nog een mengsel bij van speculaaskruim en granaatappelpitjes.

Vol verwachting klopt ons hart…

Advertenties
 

3 Responses to “Cheesecake Sinterklaas”

  1. Jacco Says:

    En hij is goed!!! Hmmmmm:-)

  2. Alle ingrediënten zijn los van elkaar al lekker!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s