Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Falafel en snelle humus 7 december 2011

Filed under: Altijd in huis,Recepten — Elke van Putten @ 20:31
Tags: , , , , , ,

Helaas geen Wondere Woensdag vandaag. Wondere Woensdag is voor de lol, immers. En die kon ik éven niet vinden. Maar dat wil niet zeggen dat er in de voorraadkast geen verborgen schatten zitten! Iedereen heeft verborgen schatten in de voorraadkast. Tenminste… als je ze er ooit in hebt gestopt. Een appeltje voor de dorst. Vandaag vond ik alles voor een bescheiden maaltijd met falafel en humus. De falafel is niet van eigen makelij dit keer, maar komt uit een pakje dat hoort in de categorie Altijd in Huis. Net als een blik kikkererwten en tahin, overigens.

Wat heb je nodig voor snelle humus voor 4 personen?
1 blik kikkererwten van 400 g (vocht niet weggieten!!)
4 flinke eetlepels tahin
het sap van een halve citroen
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen komijnzaad
halve theelepel paprikapoeder
olijfolie naar wens
1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder

Hoe ga je te werk?
Echte, traditionele humus is natuurlijk niet snel. Daarvoor week je droge kikkererwten 24 uur en kook je ze nog een behoorlijke tijd. Dit om te zorgen dat de erwten boterzacht zijn. Dat zijn ze uit blik niet helemaal, maar voor snelle humus vind ik dat geen zonde.

Een keukenmachine of goede staafmixer is geen overbodige luxe. Je kunt alles ook proberen door een zeef te drukken, dan hoef je in ieder geval niet meer naar de sportschool. Maar een schouderblessure is zó opgelopen! Met een keukenmachine staat deze humus in een zucht op tafel. Doe de kikkererwten erin en maal ze tot pulp. Voeg dan een voor een de andere ingredienten toe, in willekeurige volgorde. Met de olijfolie, het vocht van de kikkererwten en eventueel wat extra citroensap kun je de textuur van de humus beinvloeden. Die zal in eerste instantie te droog zijn. Ga door met het toevoegen van vocht en olie tot je een gladde, zalvige saus hebt, die nog wel stevig is. Doe de humus in een schaaltje, besprenkel het met goede extra vierge olijfolie en strooi er wat paprikapoeder over. Heerlijke dip voor pitah, falafel en tomaatjes. Serveren met veldsla voor het gemak. Of met tabouleh als je écht Arabisch-Mediterraan gaat.
 

Advertenties
 

One Response to “Falafel en snelle humus”

  1. Jacco Says:

    Hij was waaaaaaanzinnig!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s