Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Quiche van restjes 14 december 2011

Filed under: Recepten,Restjes — Elke van Putten @ 21:17
Tags: , , , , , , ,

In de zoektocht naar lekker deeg voor hartige taart, vandaag deel 3: pate brisée. Mijn lieve tante uit Den Haag stuurde het recept op na mijn klaagzang van even geleden. Direct ging ik ermee aan de slag en vroor een flinke hoeveelheid ervan in voor dagen als vandaag. Eén blik in de koelkast leerde me dat het de hoogste tijd was om eens wat restjes weg te werken. Soms moet je dat doen en een quiche is daar, net als maaltijdsoep, een perfect middel voor.

Wat heb je nodig voor een (lage) quiche met een doorsnede van 26 cm?
Voor het deeg
200 g patentbloem
0,5 theelepel zout
een snufje suiker
100 g koude boter
4 eetlepels ijswater

Voor de vulling
1 kleine spitskool, in reepjes
0,5 groene paprika, grof gesneden
180 g chorizo, in blokjes
1 rode ui
2 tenen knoflook
15 zwarte olijven, gehalveerd
5 zongedroogde tomaatjes, grof gesneden
1 ei
scheutje yoghurt
1 eetlepel gedroogde tijm
peper en zout naar smaak

Hoe ga je te werk?
Doe bloem, zout, suiker en boter in een kom en vorm een kruimelig deeg. Dat kan je doen met twee messen, met een mixer met deeghaken of, zoals de verwende keukenprinses, in de mengkom van een keukenmachine. Als het deeg kruimelig genoeg is, voeg je beetje bij beetje het ijskoude water toe en werk je het er doorheen. Nu vormt zich een soepel deeg. Kneed het een paar keer goed door op je werkblad, maak er een mooie bal van en laat die een uurtje rusten in de koelkast, gewikkeld in plasticfolie. Dit deeg kun je met gemak een paar weken invriezen. Haal het de avond vóór je het wilt gebruiken uit de vriezer, zodat het op tijd ontdooid is. Kneed het deeg nog heel even door voor je het gaat uitrollen. Niet te lang, want dan bakt het taai af. En jawel… dit keer lukte het me het deeg uit te rollen tot 3 mm dikte en in zijn geheel in de vorm te draperen! Ik voelde even een momentje van glorie, heus. Bedek het deeg met aluminiumfolie, stort het vol met droge bonen en bak het 10 minuten droog op 200 graden.

Ondertussen maak je de vulling. Dat kan iedere gewenste vulling wezen, in iedere gewenste smaak. Combineer er een flink eind op los. Ik gebruikte vandaag wat losse eindjes uit de koelkast. Eerst de uitjes en knoflook gefruit in de wok, chorizo erbij, kool en paprika. Tegen de tijd dat de kool zacht was de olijven en tomaatjes erbij, tijm erover… Ik wilde er nog appel in doen, maar dat is me ontschoten, helaas.

Als de bodem weer uit de oven komt, laat je hem iets afkoelen. Dan doe je de vulling erin. Klop het eitje en de yoghurt en doe daar wat peper en een snufje zout in. Verdeel dat over de vulling en zet de taart ton ongeveer 25 minuten in de oven (200 graden).

En ja. Tevreden over het deeg. Niet te opdringerig. Neutraal en bruikbaar voor bijna alles. Dank, Tante C.!

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s