Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Pittige linzensoep met koriander 18 december 2011

Filed under: Altijd in huis,Recepten — Elke van Putten @ 21:05
Tags: , , , ,

Of je houdt ervan – of niet. Tenminste, ik ben nog nooit iemand tegengekomen die vertwijfeld zei: “Koriander… Och…” Ik hoor tot het kamp der voorstanders. Ik hou van koriander. En die liefde wil niet wijken.

Nu we het toch over smaak hebben… soms zijn er combinaties waar je gewoon niet van af moet wijken. Rode linzen en komijn, bijvoorbeeld. Ze zijn voor elkaar geschapen. Net als koriander en komijn en gember. Zo kon het dus gebeuren dat de volgende soep al jaren met enige regelmaat op het menu staat. Met succes. Behalve bij een enkele notoire koriander-hater, die ‘m liever met platte peterselie of selderij eet.

Wat heb je nodig voor 1,5 liter soep?
300 g rode linzen, goed gespoeld
1 liter groentebouillon
1 ui, in halve ringen
2 tenen knoflook, geperst
2 cm verse gember, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
0,5 theelepel koenjit
1 theelepel komijnzaadjes, gemalen
1 rode peper, fijn gesneden
sap van een halve citroen
flinke bos koriander, alleen blad, grof gesneden
(1 theelepel currypasta)

Hoe ga je te werk?
Fruit in je favoriete soeppan de ui, de knoflook, de koenjit en de komijn in de olijfolie. Blijven omscheppen. Voeg als de ui zacht begint te worden de gember toe. Laat die even meefruiten en voeg dan de linzen toe. Die al omscheppend warm laten worden en beetje afblussen met de helft van de citroensap. Voeg dan de bouillon en de rest van de citroensap toe en breng aan de kook. Door het zout van de bouillon zullen de linzen kapot koken. Dat is, vind ik, ook de bedoeling, want zo krijgt je soep een stevige structuur. Zodra de linzen uit elkaar beginnen te vallen, doe je de rode peper en de koriander erbij. Nu hoef je de soep nog maar een minuut of tien door te koken. Als je wilt kun je er naar smaak nog komijn, peper of een lepeltje currypasta aan toevoegen. Een klein scheutje yoghurt erbij in iedere kom, dat zorgt voor wat frisheid.

Het is zondag, dus bij linzensoep past zelfgebakken brood. Vandaag was dat een donkere mix met pompoenpitten en gierst. Hoewel een Indiaas naanbrood bij deze soep niet zou missmaken, denk ik. Op mijn to-do lijst ermee.

Advertenties
 

4 Responses to “Pittige linzensoep met koriander”

  1. Diana Says:

    Sorry, hier een verse koriander-hater… maar de andere kruiden vind ik heerlijk en met peterselie lijkt hij me errug lekker!

  2. Lekker, en nog lekker met zelf gebakken brood!

  3. Jacco Says:

    heerlijk pittig soepje!! Ook het brood was erg lekker. En dan te bedenken dat ik als kind soep haatte. Maar dat was dan ook soep uit blik…:-(


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s