Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Tabouleh 25 december 2011

Filed under: Recepten — Elke van Putten @ 22:54
Tags: , , , , , ,

Eerder had ik het al over smaakcombinaties. Dit is er nog zo een: platte peterselie en munt. Combineer dat nog met een vleug citroen en je waant je in Marakesh, Alexandrië, Tel Aviv, Amman, Damascus of een willekeurig andere plek ten zuiden of oosten van de Middenlandse Zee. Tabouleh, een Arabisch-Mediterrane bulgursalade is een van de oudste gerechten uit die regio. Het wordt al eeuwenlang in een eindeloze hoeveelheid variaties voorgeschoteld en mocht dus niet ontbreken in onze kerstmaaltijd, geïnspireerd op een van mijn favoriete keukens. En die van mijn moeder. Het gold dit keer als bijgerecht bij de lamstajine en de gestoofde aubergine, waarover later wellicht meer.

Wat heb je nodig voor 4 porties?
250 g bulgur
750 ml bouillon
flinke bos platte (!) peterselie
bos verse munt (ietsje minder dan de peterselie)
4 rijpe, maar niet te zachte tomaten
1 komkommer
4 lenteuitjes
75 g zachte geiten- of schapenkaas
kopje zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
2 handjes pijnboompitten, geroosterd
1 handje rucola
olijfolie naar smaak
versgeperst citroensap naar smaak
zout en peper naar smaak

Hoe ga je te werk?
Doe de bulgur in een schaal of pan en schenk er de kokende bouillon op. Dek af en laat het staan ergens in een hoekje op je aanrecht. Je hoeft er alleen zo nu en dan in te roeren en te proeven of de bulgur genoeg vocht heeft opgenomen. Als het beetgaar is, giet je de rest van het vocht weg en laat je de bulgur afkoelen. Zorg dat het niet te nat is, dan wordt het namelijk een kleefbende.

Terwijl de bulgur afkoelt, kun je je eens flink uitleven met je keukenmes. Snij de peterselie- en de muntblaadjes fijn. Snij de tomaten door, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Verwijder de worteltjes van de lenteuitjes en snij ze in ringetjes van ongeveer 3 mm breed. Als de bulgur koud is meng je de peterselie, munt, tomatenblokjes, komkommer en lenteui erdoor.

En dan de smaakmakers. Hoeveel olijfolie en citroensap je moet gebruiken kan ik je niet zeggen. Dat hangt af van je smaak en je voorkeur voor textuur. Ik gebruik meestal het sap van een hele citroen en ongeveer 4 flinke eetlepels olijfolie. Maar dat is een schatting, eerlijk gezegd. Omdat ik de bulgur al met bouillon heb gemaakt, gebruik ik geen zout meer, wel peper voor wat pit.

Als je tevreden bent tot zover, is het tijd je tabouleh op te maken. We deden dat vandaag met een randje rucola rondom en verkruimelde geitenkaas, gehalveerde zwarte olijven en pijnboompitten er grof doorheen geschept.

Hartverwarmend en simpelweg blijmakend!

Foto: Ruilof-images

Advertenties
 

3 Responses to “Tabouleh”

  1. Heerlijk, ik maak dit meestal als het warm is.

  2. Jacco Says:

    Aanrader!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s