Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Amandelcake met clementine 26 december 2011

Filed under: Gezond(er) alternatief,Recepten — Elke van Putten @ 20:40
Tags: , , , ,

Eerlijk? Ik viel op de foto in de kerstspecial van Jamie Magazine, hard op weg een van mijn favoriete tijdschriften te worden. Die foto straalde zo’n fijne kerstwarmte uit dat ik al bij de eerste blik had besloten dat dit hem moest worden deze kerst. Maar dan natuurlijk wel in mijn eigen eigenwijze suikervrije versie! Bij deze. Niets weerhoudt je er overigens van om deze cake te maken in de traditionele langwerpige cakevorm. Misschien leuk om de clementines dan ook langs de zijkant te proberen te draperen…

Wat heb je nodig?
250 g amandelen (of amandelschaafsel)
50 g zelfrijzend bakmeel
6 clementines (of mandarijnen zonder pit)
300 ml water
150 g fructose
ongeveer 200 g goeie imkerhoning
ongeveer 4 cm verse gember, geschild
(peperkorreltjes)
200 g zachte boter
1 limoen
3 eieren, gesplitst
100 g polenta (maïsgries)
150 g magere kwark (hoe lekkerder hoe beter!)
paar eetlepels magere yoghurt
handje granaatappelpitjes

Hoe ga je te werk?
Doe 300 ml water in een pan en breng aan de kook. Voeg hieraan ongeveer 150 g honing toe. Pers er twee cm van de verse gember boven uit met de knoflook pers. Zorg ervoor dat er zowel sap als wat vruchtvlees in belandt. Laat dit mengsel even zonder deksel doorkoken en snijd ondertussen 4 clementines in dunne plakken. Kook die ongeveer 15 minuten in de honingsiroop, met het vuur laag en de deksel op de pan.

Ondertussen kun je dan het cakebeslag maken. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg op het laatst het bakmeel toe en meng het goed. Rasp de schil van de overige twee clemetines en de limoen. Mix dat met de zachte boter en de fructose tot een luchtig geheel. Voeg daarna al kloppend een voor een de eierdooiers toe. Meng er dan de kwark door, de polenta en het amandelmeel. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het mengsel.

Haal de clementineplakjes voorzichtig uit de siroop en verdeel ze op de met bakpapier bedekte bodem van je taartvorm. De rand heb je natuurlijk ingevet. Stort het beslag erover uit (met beleid!) en verdeel het gelijkmatig. Nu bak je de cake ongeveer een uur op 160 graden. Niet hoger, want dan wordt de fructose bitter. Net als bij gewone cake geldt dat je kunt controleren of hij gaar is door er een breinaald in te steken. Komt die er schoon weer uit, dan mag de cake uit de oven.

Terwijl je cake staat te bakken, ga je aan de slag met de siroop. Die sprenkel je straks over het eindresultaat, net als de yoghurt. Hoe je de lekkerste siroop maakt, kan ik je niet zeggen. Het is een beetje keukenhekserij, zoals mijn moeder zou zeggen. Houd de honing bij de hand, het sap van de limoen en van de twee clementines, wat extra gember… ik pruttelde er zelfs wat peperkorreltjes in, op zoek naar wat meer pit. Zoek naar je eigen smaak. Voeg honing toe voor meer zoet, sap voor meer zuur en gember voor dat vleugje hmmm. Als je tevreden bent, kun je de siroop even zeven en af laten koelen. Denk erom dat honing als het afkoelt vaak nog iets dikker wordt.

Cake al klaar? Laat hem eerst helemaal afkoelen. Haal de springvorm los en keer hem om op een bord of schaal. De bodem en het bakpapier laten zich gemakkelijk verwijderen en het resultaat is zo mooi…

Druppel er om de cake af te maken ruimschoots van je zelfgemaakte siroop overheen en wat yoghurt voor de frisheid. Verdeel er de granaatappelpitjes over. Die smaken er overigens verrassend goed bij!

Lekker met glühwein en de kerst-cd van Michael Bublé…

Advertenties
 

2 Responses to “Amandelcake met clementine”

  1. Denise Says:

    Deze is heerlijk! Lekker sponzig, luchtig en toch nattig, zoet maar niet té. Bitter genoeg maar niet overdreven. Blij om in het proefpanel te zitten!

  2. Jacco Says:

    Ik had wat twijffels over de smaak. Volledig onterecht. Erg lekker !!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s