Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Het Pesto-pleidooi 7 januari 2012

Filed under: Iets-Anders©...,Inspiratie,Recepten — Elke van Putten @ 17:40
Tags: , , ,

Pestopleidooi …
Pesto pleidooi …
Pesto-pleidooi!

Had ik toch heel even twijfel over de juiste spelling van het woord! In het Nederlands schrijven we samenstellingen nog steeds aan elkaar. Dit in tegenstelling tot de Engelse morfologie, die een spatie voorschrijft tussen de twee delen van een samenstelling. Wonderlijk toch. Maar schrijf je pestopleidooi aan elkaar, dan ontmoet je een moederschaap dat haar geld verdient met een dubieuze vorm van onderwijs. Een koppelteken valt te verantwoorden in dit geval. Gelukkig gaat het daar allemaal niet om hieronder. Einde van de Nederlandse les dus.

Het Pesto-pleidooi
Eet meer pesto! Zo zou je dit pleidooi kunnen samenvatten. Er zijn ongelofelijk veel redenen te bedenken om pesto te maken en te eten. En ik kan er niet een bedenken om het niet te doen. Daar gaat ie, mijn kant van de zaak:

In pesto komt voor mij alles samen waar koken en eten over gaat: eenvoud, geur, kleur, smaak, creativiteit en dat owwww-momentje. Pesto maken is niet moeilijk. Ja, je kán natuurlijk de vijzel gebruiken en voor het allersmakelijkste resultaat zou je dat ook moeten doen. Maar dan zou je ook even naar de Liguriaanse kust moeten afreizen voor die éne struik basilicum waar de zilte, mediterrane wind op het kritieke moment over heeft gewaaid terwijl de Italiaanse zon zijn werk deed. Voor ons eenvoudige Hollandse zielen is dat meestal niet haalbaar en aangezien ik eigenlijk ook het gemak aanhang… Kas-basilicum dus en de keukenmachine. Het resultaat is er alleen voor de kenner iets minder om, maar voor ons gewoon niet.

Pesto maken is weer een beetje keukenhekserij, waar ik zo van houd. Kies je ingredienten en brouw net zo lang tot je tevreden bent. Je kunt eindeloos combineren. Afwijken van het gebaande Pesto-alla-Genovese-pad mag gerust! Je hoeft echt maar een klein beetje te weten wat je doet. Zoek naar smaakcombinaties die zich al bewezen hebben (De Smaakbijbel ter inspiratie) of zoek nieuwe en durf het ook eens verkeerd te doen. Proef en ruik veel en vaak, volg je gevoel.

Natuurlijk staat pesto niet onderaan de lijst als het om calorieën gaat. Maar de ingrediënten die daarvoor verantwoordelijk zijn, zitten óf boordevol onverzadigde vetzuren, anti-oxidanten en andere essentiële voedingsstoffen (olijfolie en pijnboompitten) óf kun je desgewenst verminderen of helemaal achterwege laten (kaas). Ik ben geen calorieënteller en ben ook zeker niet van plan dat te worden. Als je dat nu eenmaal wel gewend bent, neem dan gewoon wat minder pesto door je pasta, bij de kaas of op een stukje bruchetta. Maar sla het niet over. Dan mis je namelijk de owwww.

Vandaag maakte ik twee pesto’s. De eerste is de traditionele uit Genua. Voor de tweede gebruikte ik de combinatie van munt en peterselie en een heerlijk zoute schapenkaas: de Pecorino Romano. De hoeveelheden zijn een aardig acurate schatting, maar ik raad je aan je smaak en intuïtie te volgen. Ik som alleen de ingrediënten op omdat de werkwijze met de keukenmachine eigenlijk steeds hetzelfde is: eerst de kaas raspen (al dan niet in de machine), droge ingrediënten erdoor, dan vers bladgroen, knoflook en eventueel andere ingrediënten en als laatste de olie. Als je de vijzel gebruikt -held-, begin je met de knoflook, dan het bladgroen en de olie en als laatste de pitten of noten en de kaas. Werk steeds door tot het mengsel de gewenste structuur heeft; vooral niet te droog. Vind ik. pesto

Pesto alla Genovese
1 flinke bos verse basilucumblaadjes
1 grote teen knoflook
60 g pijnboompitten, zelfgeroosterd en afgekoeld
70 g parmezaanse kaas
ongeveer 50 ml extra vergine olijfolie
zout naar smaak

Arabisch-mediterrane pesto
1 flinke hand platte peterselieblad
iets meer dan 1 flinke hand muntblaadjes
1 grote teen knoflook
40 g pompoenpitten, zelfgeroosterd en afgekoeld
50 g zongedroogde tomaatjes
100 g pecorino romano
ongeveer 4 eetlepels vers citroensap
ongeveer 100 ml extra vergine olijfolie
peper naar smaak

Oh… heb je wat over? In een schone pot, bedekken met een laagje olijfolie en in de koelkast ermee. Kun je met gemak nog dagen bewaren.

Advertenties
 

4 Responses to “Het Pesto-pleidooi”

 1. Jacco Says:

  Vanaf nu koop ik nooit meer pesto in een potje.
  Dit was vreselijk lekker!!

 2. Denise Says:

  Ik was al bij de eerste alinea om, ga hem zeker maken al was het om de dubieuze schapenonderwijsgrap nog eens te kunnen oplepelen!

 3. VOLGENSVOS Says:

  We lezen met plezier over eten. Jouw berichten werken ‘lekker’ mee aan onze zoektocht naar de vreugde achter eten.

  We blijven je volgen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s