Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Zalm in filodeeg 14 januari 2012

Filed under: Recepten,Restjes — Elke van Putten @ 19:45
Tags: , ,

Weekend! En wat voor eentje. Geen afspraken. Nul. Hoe dat kan, is me een raadsel. Maar wat een heerlijkheid. Even naar de toko, de markt, de natuurwinkel, de bakker en…. de visboer. Gewoon omdat het kan. Zonder enig idee wat te koken met al die vrije tijd ga ik de deur uit en vol goede moed kom ik weer terug. Voilá: zalm dus. Met van die dingetjes die nog in de koelkast liggen. En in de diepvries heb ik nog wat van dat veelzijdige filodeeg. Vandaag voor loempiaatjes.

Wat heb je nodig voor vier bescheiden loempia’s?
2 flinke wortels, in flinterdunne reepjes gesneden (juliënne)
2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
2 lenteuitjes, in smalle ringetjes
500 ml visbouillon
2 zalmfilets, in dobbelsteentjes
1 ruime theelepel dille, droog kan, maar vers is frisser
1 theelepel rozemarijnnaaldjes, droog
0,5 theelepel rode peperkorrels
snufje zout
rasp en sap van een halve, kleine biologische citroen
40 g boter, gesmolten

Hoe ga je te werk?
Leg het benodigde filodeeg uit de diepvries en laat het helemaal ontdooien onder een vochtige doek. Kook de gesneden groente kort, héél kort (2 min) in de visbouillon, giet het af (niet weggooien… lekker vooraf) en laat het in een kom wat afkoelen. Voeg dan de zalm, dille, rozemarijn, peperkorrels, rasp en sap van citoen en zout naar smaak toe en meng alles goed.

Filodeeg heb je in verschillende maten. Als je kleine vellen (25×25) gebruikt, haal ze dan voorzichtig los, smeer er eentje licht in met wat gesmolten boter en leg er een tweede bovenop. Gebruik je grote vellen (40×25), gebruik dan maar één vel per loempia. Je rolt het dan namelijk automatisch al twee keer over elkaar. Smeer in beide gevallen de binnenkant ook licht in met gesmolten boter en leg een flinke opscheplepel van het zalmmengsel aan de onderste rand van het deeg. Vouw de zijkanten er ongeveer 1,5 cm overheen en maak een mooie, strakke rol. Leg die met de open kant naar beneden op een bakplaat met bakpapier en bestrijk de bovenkant met wat boter. Herhaal dit tot je mengsel óf je deeg op is. Bak vervolgens de loempia’s ongeveer 20-25 minuten in een oven van 180 graden.

Maak er lekker pasta bij. Bijvoorbeeld gemengd met feta, een klein beetje ansjovis en geroosterde pijnboompitten. En als je nog zalm over hebt: gewoon kort bakken en erbij serveren.

Advertenties
 

One Response to “Zalm in filodeeg”

  1. Jacco Says:

    Wederom gesmuld!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s