Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Lasagne pompoen en pastinaak 28 januari 2012

Filed under: Recepten,Seizoensgerechten,Vergeten groenten — Elke van Putten @ 22:18
Tags: , , , ,

Groot fan ben ik, groot fan van het biologische groentepakket. Het dwingt je te koken met wat er in huis is. Daar word je creatief van. Daarbij eet je veelal volgens seizoen, uit de regio én onbespoten. Goed voor de portemonnaie (jawel!) én goed voor je lijf. Maar soms, en vooral in de winter… Wat moet ik nou toch met 4 pastinaken? En dat twee weken achtereen? Nou, bijvoorbeeld dit:

Wat heb je nodig voor vier flinke porties?
1 kleine pompoen, goed gewassen en ontpit
3 middelgrote pastinaken, geschrapt
lasagnebladen
100 g zachte geitenkaas
genoeg geraspte pittig belegen of oude kaas om de lasagne mee te bedekken
3 flinke eetlepels (Turkse) yoghurt
3 eetlepels olijfolie
50 g boter
50 g bloem
melk
1 eetlepel gedroogde italiaanse kruiden
peper
nootmuskaat

Hoe ga je te werk?
Snijd de pastinaak en de pompoen in ongeveer even grote plakken van ongeveer 3 mm dik. Doe ze in een braadslee en meng de plakken met de olijfolie en peper naar wens. Verwarm de oven voor op 220 graden en rooster de groenten tot ze ongeveer beetzacht zijn. Schep ze wel zo nu en dan even om!
Maak ondertussen de béchamelsaus. Smelt daarvoor de boter en klop met een garde de bloem erdoor. Voeg nu beetje bij beetje al kloppend zoveel melk toe dat er een romige saus ontstaat. Voeg aan de saus wat peper en een half theelepeltje nootmuskaat en de Italiaanse kruiden toe. Kook de saus ongeveer 10 minuten tot de bloemsmaak eraf is, terwijl je geregeld goed roert om te zorgen dat hij niet aankoekt. Is de saus nog te dik? Gewoon nog wat melk toevoegen.
Verkruimel in een aparte kom de zachte geitenkaas en meng die met de yoghurt.

Beboter een lasagneschaal en bedek de bodem met een klein laagje van je béchamelsaus. Bedek dat met lasagnebladen. Vanaf dit moment maakt de volgorde van de laagjes niet zo veel uit. Bij mij ging het vandaag zo: groente, yoghurt-geitenkaas, bladen, béchamel, groente, laatste restje béchamel, lekker veel geraspte kaas. Zet de lasagne ongeveer 30 minuten in een oven van 200 graden.

Nee. Aan calorieën tellen doe ik niet. Dus.

Naar een recept van http://www.cookfreshfood.com

Advertenties
 

6 Responses to “Lasagne pompoen en pastinaak”

  1. Die ga ik deze week nog maken… lijkt me heerlijk!

  2. Ben helemaal met je eens over het bio groente pakket. Dat vraagt om creativiteit. Zo kom je ook weer op nieuwe gerechten en recepten. Ik maak ook graag pastinaak stamppot, gerookte pastinaak en pastinaaktaartjes.

  3. Denise Says:

    Ik begrijp van dochterlief dat ik deze moet printen & bewaren! Werpen toch al die potjes biologisch babyvoer met pastinaak hun vruchten af!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s