Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Turkse linzensoep met pide 29 januari 2012

Filed under: Altijd in huis,Ergens-Anders©,Recepten — Elke van Putten @ 22:41
Tags: , , , , ,

Inspiratiebron: een paar indrukwekkende dagen in Istanbul.

 

Wat heb je nodig?
Voor de soep:
1,5 liter water
2,5 bouillonblokjes (tuinkruiden- of groentebouillon)
300 g rode linzen
3 kleine uitjes
2 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
2 flinke theelepels djinten (komijn)
1 theelepeltje chilivlokken
3 eetlepels verse munt, grof gesneden
Turkse yoghurt

Voor de pide:
525 g bloem
11 g droge gist
1,5 theelepel suiker
flinke snuf zout
3 eetlepels Turkse yoghurt
200 ml lauw water
3 eetlepels olijfolie
50 ml melk
sesamzaadjes

Hoe ga je te werk?
Begin met het deeg. Dat moet nog een behoorlijke tijd rijzen. En die tijd kun je gebruiken voor het maken van de soep. Simpel. Meng in een kom de bloem, gist suiker en zout. Maak een kuiltje in het midden en doe daar de yoghurt en de olie in. Voeg beetje bij beetje het water toe terwijl je met je vingers roert. Langzamerhand ontstaat een deeg. Blijf dit deeg stevig kneden op je werkblad tot je een gladde, veerkrachtige bal kunt vormen. Blijft het deeg te droog, dan kun je wat water toevegen, blijft het te nat, dan kun je nog wat bloem toevoegen. Leg de bal in de kom, dek die af met een vochtige theedoek en zet hem weg op een warme plek. Laat nu de tijd een uurtje of anderhalf zijn magische werk doen.

Ondertussen snipper je de uitjes heel fijn, net als de knoflook. Fruit ze in je soeppan in drie eetlepels olijfolie tot ze glazig zien. Voeg dan de djinten en chilivlokken toe en bak dat kort mee. Roer de tomatenpuree mee en voeg het water toe. Breng dit aan de kook en doe er dan de linzen en bouillonblokjes bij. Kook de linzen in 25 minuten gaar. Nu is het tijd om te proeven. Wees kritisch en volg je gevoel. Houd een half bouillonblokje, peper en djinten bij de hand en voeg toe wat je nog mist. Als je tevreden bent, zet dan de staafmixer in de soep, net zo lang als jij dat nodig vindt. Ik houd van grove soep. Dus ik pureer maar heel kort. In de laatste 5 kookminuten voeg je de munt toe.

Als je pide nog niet klaar is, kun je de soep nu gerust even uitzetten en op een later moment weer tegen de kook aanbrengen. Als het goed is heeft je deeg zich in volume verdubbeld. Haal het uit de kom, kneed het nog één keertje kort door en verdeel het in zes stukken. Maak de stukken platter (1 cm ongeveer)  met je handen en leg ze per drie op een ovenplaat. Smeer de bovenkant in met wat melk en strooi er per broodje ongeveer een halve eetlepel sesamzaadjes op. Bak de broodjes ongeveer 8 minuten in een oven van 230 graden. Je kunt ze direct eten of even warmhouden in een schone handdoek. Hoe dan ook: genieten!

Je kán er nog een auberginedipje bij maken, olijven serveren, salade maken… wat je wilt.

Gelezen: www.maaikevankessel.nl.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s