Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Borsjt (of gewoon bietensoep) 26 februari 2012

Filed under: Ergens-Anders©,Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 17:17
Tags: , , ,

Het is jammer dat het Russisch-Jiddische woord Borsjt in het Nederlands niet lekker bekt. Zou dat de reden zijn dat het hier zo weinig bekendheid geniet? In de lage landen doen we niet aan prachtige dieppaarsrode soep. Bietjes zijn immer voor bij de piepers. Met een goeie gehaktbal. En jus.

Nee, ik chargeer. We leven natuurlijk niet meer in de jaren vijftig. Gelukkig staat de wereld anno 2012 wagenwijd open en mogen we ongelimiteerd leren van elkanders geneugten. En dan noemen we het gewoon bietensoep. Met ei.

Wat heb je nodig voor 6 flinke porties?
3 grote rode bieten of 6 kleine, ongeveer 1 kilo
1 flinke winterpeen
1/4 groene kool
1/4 selderijknol
1 rode ui
2 liter runderbouillon
1 handje verse dille, grof gesneden
1 scheutje rode wijn
3 eetlepels sesamolie (of gewoon olijfolie)
1 eetlepel sesamzaad, geroosterd
2 hargekookte eieren

Hoe ga je te werk?
Kook vooraf de bieten beetgaar en laat ze wat afkoelen. Bieten kook je in de schil. Ten eerste is het een rotklus om bieten rauw te schillen. Na de kook kun je de schil er zo af pellen. Ten tweede maak ik mezelf wijs dat je zo meer voedingsstoffen behoudt. Eigenlijk weet ik niet eens of dat wel zo is.

Snijd de kool in smalle reepjes en de peen en de selderij in hapklare stukken. Snipper de ui en snijd de bieten in kleine blokjes. Houd een halve biet (of één kleintje) en een handje kool apart. Fruit de ui in de olie en voeg als hij glazig ziet alle groente toe, behalve de bietjes. Als ze beginnen te geuren, blus je ze af met een scheutje rode wijn. Wacht tot de alcohol is verdampt, voor je de bouillon toevoegt en de bietenblokjes. Kook de groente tot ze gaar zijn en pureer ze met de staafmixer of met de passe-vite. Proef nu de soep. Voeg naar wens zout en peper toe.

Rasp nu grof het bietje dat je apart hebt gehouden en roer het door de soep samen met het handje kool. Kook de soep nog tien minuten door en voeg in de laatste minuut de dille toe. Schep de soep in de kommen en prak de eieren. Leg in iedere kom een handje ei op de soep, gevolgd door wat sesamzaadjes. Besprenkel licht met wat sesamolie en maak het geheel af met een takje dille.

Natuurlijk lekker met zelfgebakken brood. Hoe kan het anders!

Advertenties
 

2 Responses to “Borsjt (of gewoon bietensoep)”

  1. Buurjan Says:

    Heb mogen proeven. Zonder overdrijven met stip in mijn top 3 van lekkerste soepen ooit beland. The biet goes on!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s