Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Spaanse tortilla 25 maart 2012

Filed under: Ergens-Anders©,Recepten,Restjes — Elke van Putten @ 20:22
Tags: , , ,

Inzending Foodblogevent april 2012.

Smaakmaakster Femke heeft met de opdracht nogal wat noten op haar zang: Bedenk een gemakkelijk, licht, maar voedzaam recept voor één persoon (of twee, dan eet je er gewoon twee dagen van) met weinig ingrediënten, zodat ik ook niets weg hoef te gooien, en waarbij de bereiding weinig rommel en afwas veroorzaakt. Dat zijn maar liefst 6 eisen! Het eerste waaraan ik dacht was soep. Natuurlijk. Als ik alleen ben, roof ik de koelkast leeg en maak soep, soep en soep

Maar Smaakmaakster Femke wees me zelf op deze tortilla en ze heeft gelijk. Ook deze voldoet aan alle eisen. Hoewel? Licht? Zo zou ik ‘m dan misschien niet direct bestempelen. Makkelijk is ie zeker. Veel makkelijker dan de klassieke Hollansche omelet, die toch een bepaalde techniek vereist. Maak bij de tortilla een eenvoudige komkommersalade en je hebt een complete maaltijd met een minimum aan afwas.

Maak je een tortilla voor één persoon, neem dan 1 kleine vastkokende aarappel, 1 ei en een halve ui als basis. Voeg lekker toe waar je zin in hebt! Zorg voor een klein koekenpannetje. Dat kneutert zo lekker.

 

In de categorie eenvoudig doch voedzaam een Spaanse klassieker, op te leuken naar wens. Om maar eens een populaire term te gebruiken. Neem als basis aardappel, ui en ei en voeg toe waar je zin in hebt! Vandaag haalde ik venkel uit de koelkast en knoflook van de plank.

Wat heb je nodig voor 4 personen?
3 middelgrote aardappels
2 kleine uien
4 eieren
1 kleine venkelknol
2 tenen knoflook
4 eetlepels olijfolie
snuf zout
flinke snuf zwarte peper

Hoe ga je te werk?
Schil de aardappels en snijd ze in dunnen plakken. Pel en snipper de ui en de knoflook en snijd de venkelknol in smalle reepjes. Verwarm twee eetlepels olie en roerbak de ui, knoflook, venkel en aardappel in een grote koekenpan of wok. Roer geregeld terwijl je de aardappelsschijfjes licht laat garen en de venkel laat slinken. Als ze beide net niet beetgaar zijn, haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel wat afkoelen.

Klop in een flinke schaal ondertussen de eieren los en voeg zout en flink wat verse zwarte peper toe. Verhit de rest van de olie in een kleiner formaat koekenpan. Meng het lauwwarme groentemengsel door het ei en stort het in de pan. Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat ongeveer 15 minuten bakken of tot het ei in het midden is gestold. Dat is het moment om de tortilla te keren. Leg daarvoor een groot bord of het deksel op de pan en keer hem om. Laat de tortilla dan weer in de pan glijden om de onderkant nog wat aan te bakken. Dat hoeft niet zo lang, het ei is immers al gaar.

Maak een lekkere salade, schenk een glaasje Rioja en geniet van een ontspannen maaltijd.

Note to self: tortilla verdient een betere foto!

Advertenties
 

2 Responses to “Spaanse tortilla”

  1. Misschien is dit een geschikt recept voor het foodblogevent? Of wil je iets anders insturen? Ik zou het leuk vinden als je meedoet! http://www.smaakmaakster.nl/foodblogevent-april-2012/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s