Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Vele-tomatensoep 9 april 2012

Filed under: Recepten — Elke van Putten @ 19:28
Tags: , ,

Een strenge leesbril heeft hij op. En hij rookt pijp. Gewoon in het klaslokaal. Zijn wandelstok staat naast hem, zo voor het grijpen. Soms krijg je de beurt en moet je voor het bord komen staan. Altijd precies op dezelfde plek, alsof hij met krijt een denkbeeldig kruis op de vloer heeft getekend. Dan gaat hij je overhoren. Dat doet hij schijnbaar rustig, trekkend aan zijn pijp, zittend in zijn bureaustoel alsof het zijn rookstoel is van thuis. Maar hij is altijd uit op oorlog. Iedere gelegenheid grijpt hij aan om zijn linkerhand als een klauw om zijn stok te vouwen, die een centimeter of wat boven de grond te heffen en venijnig uit te halen naar je schenen. Wee je gebeente als je het verkeerde antwoord geeft. De hele klas heeft meelij met de stakker die hij naar voren roept…

En vandaag dacht ik aan hem tijdens het maken van deze tomatensoep met heel veel tomaten. Want van hem leerde ik in 1986 het verschil tussen much en many. Helaas, in het Nederlands bestaat zo’n verschil niet. Dat wil zeggen, bijna niet.

Wat heb je nodig voor 6 ruime porties?
Ruim 1,5 kilo tomaten, liever meer dan minder!
2 flinke rode uien
5 tenen knoflook in hun schil
0,8 liter water
1 bouillonblokje (tuinkruiden)
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel chilivlokken
6 eetlepels olijfolie
Zout en peper naar smaak
75 ml crème fraîche

Hoe ga je te werk?
Verwarm je oven voor op 190 graden. Halveer de tomaten en verwijder de steelaanzetjes. Verwijder de schil van de uien en snijd ze in vieren. Verdeel de tomaten, de uienparten en de knoflooktenen over een bakplaat of braadslee en besprenkel ze met de olijfolie en de chilivlokken. Plaats het mengsel in de oven en rooster het eerst 15 minuten. Keer daarna de tomaten om en rooster nog eens 15-25 minuten.

Kook intussen in je soeppan het water en los er het bouillonblokje en de tomatenpuree in op. Ontdoe de knoflooktenen van hun schil en doe ze samen met de geroosterde tomaten en uien in een keukenmachine om ze te pureren. Dat kan natuurlijk ook gerust met een blender of staafmixer. Voeg er 200 ml van je bouillon aan toe om het mengsel iets vloeibaarder te maken. Druk het door een zeef om de tomatenpitjes eruit te filteren. Voeg het daarna aan de rest van je bouillon toe en roer het goed, totdat het kookt. Nu is het tijd om de soep op smaak te brengen met zout en peper. Of misschien heb je nog een ander idee? Voeg op het einde van de kooktijd de crème fraîche toe en proef nog een laatste keer. Ben je tevreden? Serveer de soep dan met een paar blaadjes peterselie of basilicum als garnering.

Many tomatoes soup. Ongeveer 20. Schat ik.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s