Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Quiche van verse spinazie 12 mei 2012

Filed under: Eetbare tuin,Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 17:58
Tags: , , , ,

Vergeef het me. Ik heb een aversie tegen spinazie. Ik maak en eet spinazie in veel verschijningsvormen. Zoals mijn moeder het deed: met gekookt ei en aardappelen. Botersausje erbij. Brrrr… Met zalm en een uitje door de pasta. Brrrr… Met champignons en uitgebakken spekjes. Brrrr… Maar vandaag ineens maakt mijn hart een sprongetje. Dit is een variant die mijn kritische tong kan bekoren!

Wat heb je nodig voor een quiche van 28 cm doorsnee?
Het deeg:
300 g bloem
160 g boter
0,5 theelepel zout
klein beetje koud water

De vulling:
1 flinke zak verse, biologische spinazie
2 handvol biologische oesterzwammen
2 sjalotjes
2 tenen knoflook
4 eieren
75 ml yoghurt
olijfolie
zout
versgemalen zwarte peper
nootmuskaat

Hoe ga je te werk?
Kneed van het bloem, de boter en de zout een soepel deeg. Als het deeg te droog is, voeg dan wat koud water toe. Kneed het niet al te lang, want het is een kruimeldeeg. Kneed je dat te veel door, dan wordt het te taai. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast. Bladerdeeg gebruiken, of deeg voor hartige taart mag natúúrlijk ook gewoon.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de baderen van de spinazie in reepjes en was het goed, zodat al het zand eruit is. Stelen geef ik aan onze rot-konijnen. Om ze te paaien. Snijd de sjalotjes in dunne ringen. Snij de oesterzwammen in reepjes. Verwarm in een wok of grote koekenpan twee eetlepels olijfolie en pers er de tenen knoflook boven uit. Doe de sjalotringetjes in de pan en fruit ze tot ze glazig zien. Voeg dan de oesterzwammen toe. Als die zachter zijn geworden, voeg je de spinazie toe. Roerbak het geheel totdat de spinazie geslonken is. Doe het mengsel in een vergiet en druk het overtollig vocht eruit. Laat het een poosje afkoelen.

Klop de eieren en de yoghurt en voeg naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Rol met de deegroller een mooie lap van het deeg en bedek daarmee de quichevorm. Stort het spinaziemengsel erin en verdeel het goed over de bodem. Verdeel het eiermengsel erover en bak de quiche nu zo’n 40 minuten of tot het deeg naar wens is.

Zowel warm als koud zéér smakelijk. En dat zeg ik niet snel van spinazie!

Advertenties
 

2 Responses to “Quiche van verse spinazie”

  1. Imre en Sanne Says:

    Vandaag heb ik eindelijk de quiche gemaakt. Wij zijn wél echte spinazielovers dus we hebben zelfs wilde spinazie gebruikt. Hij was erg lekker en het bracht ons nog een nieuw inzicht: quiche kan ook zonder kaas! Dank voor weer zo’n lekker recept.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s