Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Labneh 13 mei 2012

Filed under: Ergens-Anders©,Inspiratie,Kookboek,Recepten — Elke van Putten @ 21:23
Tags: , ,

Lees eens aandachtig het motto van dit blog. Kijk… bovenaan.

Lees het nu nog een keer. En nog eens. Lees het zó dat het tot diep in je donder doordringt.

Voel je ‘m?

Fijn.

Ik voel ‘m ook, vandaag. Dubbel en dwars. Deze labneh is om stil van te worden. Hij roept herinneringen op.

Met dank aan Yvette van Boven, omdat ze Homemade schreef. Een bron van inspiratie.

Wat heb je nodig voor ongeveer 600 ml.
1 liter volle Turkse yoghurt. Echte, geen Yoghurt Turkse Stijl van de AH.
2 tenen knoflook
halve theelepel versgemalen zwarte peper
halve theelepel zout
1 eetlepel vers citroensap
1 mespuntje chilivlokken
1 potje gedroogd peterselieblad
1 potje gedroogde tijm
Kaasdoek of een schone theedoek

Hoe ga je te werk?
Pers de knoflook uit boven de yoghurt. Roer er ook de peper, de zout, het citroensap en de chilivlokken door. Leg het kaasdoek in een zeef boven een pan en schep de yoghurt erin. Breng alle punten bij elkaar en sluit het doek vlak boven de yoghurt met een elastiek. Hang de doek op een koele, donkere plek twee dagen boven de pan of een emmer. Druk het elastiek zo nu en dan wat verder aan. Na twee dagen hangen, is de yoghurt ongeveer 400 ml vocht verloren. Wat overblijft is een dikke, witte pasta.

Meng op een plat bord de droge peterselie en tijm. Rol kleine balletjes van de kaas, rol ze door de kruiden en laat ze voorzichtig in een pot glijden waarin je een flinke laag extra vierge olijfolie hebt staan. In de olie kun je naar smaak specerijen toevoegen. Ik deed er twee laurierblaadjes, 10 bolletjes zwarte peper en 3 kardemompeulen in. 600 ml uitgelekte yoghurt is genoeg voor ongeveer vijftien balletjes. Zorg dus voor een flinke, afsluitbare pot.

Ik stopte met rollen na tien balletjes. De rest deed ik in een schaaltje, bestrooid met wat milde paprikapoeder en besprenkeld met olijflolie. Om uit te lepelen met een broodje. Zoals ik het ken van de vrijdagavonden bij mijn allereerste schoonmoeder. Een joodse ima (mama) van Egyptische afkomst. Op vrijdag kookte zij de hele dag. Recht uit haar hart. Voor iedereen die mee wilde eten.

Advertenties
 

2 Responses to “Labneh”

  1. Buurjan Says:

    Het (pietepeuterige) voorproefje smaakte heerlijk, dus ik ga het proberen. Is verse peterselie trouwens niet lekkerder dan gedroogde, die in de regel nogal muf is? Of blijft verse niet lekker in de olie?

  2. Wow, je geeft me een lekker idee!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s