Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Puddingcake van citroen 9 juni 2012

Filed under: Altijd in huis,Gezond(er) alternatief,Recepten — Elke van Putten @ 21:19
Tags: , , ,

Het is er weer zoeentje, uitblinkend in eenvoud. Wat houd ik daar toch van. Het oorspronkelijke recept vond ik op het blog van Brenda: Brenda Kookt! Waarvoor zeer veel dank!

In deze variant gebruik ik fructose in plaats van suiker. Omdat fructose van nature veel zoeter is dan tafelsuiker, heb je maar de helft ervan nodig. En voor hoeveelheden suiker boven de 30 g per portie blijf ik nog altijd huiverig. Het zal de gezondheidsbrigade, dat engeltje op mijn rechter schouder wel zijn.

Terug naar de eenvoud van dit recept. Het nodigt uit om eindeloos te variëren en ook dat is een aanlokkelijk gegeven. In de toekomst ga ik zeker een versie maken met sinaasappel en kardemom. Of met chocolade en rode peper. Of gember en munt. Aardbei en basilicum misschien? Mogelijkheden te over!

Wat heb je nodig voor 4 zeer ruime porties?
2 biologische citroenen
100 g fructose (of 200 g suiker)
60 g boter op kamertemperatuur
300 ml halfvolle melk
3 eieren, gesplitst
60 g bloem

2 ovenschalen, een grote en een kleine. De kleine moet met gemak in de grote passen.

Hoe ga je te werk?
Vandaag maakte ik weer eens dankbaar gebruik van mijn grote keukenvriend: de Magimix. Ik weet weer waarom ik die aanschaf ooit deed. Maar geen nood, ook met een eenvoudiger keukengerei als een mixer kun je deze zalige puddingcake moeiteloos maken.

Rasp eerst de schil van de citroenen. Denk erom, met beleid, zodat je alleen het gele laagje meeneemt en het wit laat zitten. Dat geeft namelijk een bittere smaak. Klop de drie eiwitten stijf en zet apart. Mix de boter met de fructose en de citroenrasp in een grote kom (of in de grote mengkom van de keukenmachine). Pers de citroenen en voeg driekwart van het sap toe aan het botermengsel. Weer goed mixen voor je een voor een de eierdooiers en de melk erbij doet. Zorg voor een glad mengsel. Zeef de bloem en voeg die als laatste toe. Proef nu even of je tevreden bent over de smaak. Zo niet, dan kun je nu nog wat citroensap of fructose toevoegen.

De laatste stap is er weer een met beleid. Giet beetje bij beetje het mengsel bij de stijfgeklopte eiwitten en spatel het er door tot je weer een glad mengsel hebt. Met beleid, dus. Als je nu te hard klopt of roert, verlies je de luchtigheid van de eiwitten en dat zou zonde zijn!

Verwarm de oven voor op maximaal 160 graden als je fructose gebruikt. Fructose wordt namelijk bitter als je het nog warmer maakt. Gebruik je suiker, verwarm de oven dan voor op 180 graden. Vet de kleine ovenschaal in en stort het beslag erin. Zet de schaal nu in de grotere ovenschaal en vul die rondom met een laagje koud water. Dat mag ongeveer tot de helft van je beslag komen. Het water zorgt ervoor dat de inhoud van de ovenschaal op twee verschillende manieren gaart: boven luchtig en droger, als cake; onder vochtig, als pudding of flan. Bak je op 160 graden, dan duurt het een uur voordat de puddingcake gaar is. Bak je op 180 graden, dan is hij zover met 40 minuten.

Advertenties
 

4 Responses to “Puddingcake van citroen”

  1. luuk Says:

    Klinkt echt lekker alhoewel gewoon een halclve citroen opeten ook lekker is.

  2. volgensvos Says:

    Puddingcake! Pudding en cake! Wauw!

  3. Manuela Riphagen Says:

    Het klinkt heel eenvoudig en lekker. Binnenkort ga ik het recept zeker uitproberen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s