Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Mex op maandag 9 juli 2012

Filed under: Inspiratie,Kooklink,Recepten,Tienwoordenrecept — Elke van Putten @ 22:12
Tags: , , , ,

“Wij mensen kennen het genoegen van de
fantasie.
Wij hebben de gave om ergens
plezier aan te beleven
én dat met anderen te kunnen
delen
door middel van onze communicatie.”

Volgensvos

*

En zo gaat het. Op een dag ligt ergens een pakketje met maisbloem, gele spliterwten en komijnzaad. En een handgeschreven postkaart. Daar alleen al word ik blij van.

*

Tienwoordenrecept
Het principe van een tienwoordenrecept is eenvoudig:
je bepaalt je eigen keukenmagie.
  Gebruik daarbij al je zintuigen.

Bonensalade

Zwarte bonen
Gele spliterwten
Bosui
Tomaat
Vers korianderblad
Yoghurtdressing
Komijn

*

Daarbij, want we eten immers Mexicaans:

Guacamole! Wat heb je nodig?
2 eetrijpe avocado’s
sap van een halve citroen
1 tomaat
1/2 rode peper
handvol vers korianderblad
1 teentje knoflook
1/2 theelepel gekneusd komijnzaad
1 eetlepel olijfolie
zwarte peper en zout naar smaak

Hoe ga je te werk?
Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Lepel de vruchten leeg. Prak het vruchtvlees met een vork. Is de avocado nog net wat te rijp, gebruik dan een staafmixer of keukenmachine. Voeg direct het citroensap toe en meng goed. Dat voorkomt dat je guacamole bruinig wordt. Halveer de tomaat en verwijder de zaadjes en het kroontje. Snijd hem dan in kleine blokjes. Snipper de halve rode peper en de teen knoflook heel fijn. Hak het korianderblad grof en meng alles door de avocado. Voeg het komijnzaad, de olijfolie en naar smaak zout en peper toe. Blijf proeven. Fijn. Proeven.

*

En natuurlijk:

Wat heb je nodig voor 9 kleine tortilla’s / fajita’s / wraps met eenvoudige vulling?
Voor de tortilla’s
300 g maisbloem
flinke mespunt zout
halve theelepel komijnzaad, fijngemaakt met een vijzel
450 – 500 ml lauwwarm water

Voor de eenvoudige vulling (slechts een tip, natuurlijk)
1 rode paprika
1 gele paprika
150 g grote garnalen
150 g chorizo
olijfolie
peper

Hoe ga je te werk?
Meng in een kom de bloem, het zout en het komijnzaad. Voeg beetje bij beetje het water toe terwijl je een soepel deeg kneedt. Stop als je er een mooie bal van kunt maken die niet te droog is, maar ook niet echt meer plakt. Laat het deeg een half uurtje rusten. Snij ondertussen alvast de paprika’s in grove stukken, snijd de chorizo in blokjes en doe dit samen met de garnalen, een scheutje olijfolie en wat zwarte peper in een kom. Even goed mengen en laten staan. Maak dan 9 balletjes van het deeg. Laat een koekenpan met anti-aanbaklaag heel heet worden en vet hem lichtjes in met wat olie. Rol tussen twee vellen bakpapier een van de bolletjes uit tot een dunnen lap van ongeveer 20 cm doorsnee. Verwijder voorzichtig de bovenste laag bakpapier, draai de lap om en leg hem in de pan. Nu kun je de andere laag keukenpapier ook verwijderen. Draai de tortilla als hij vlekkend bruin wordt aan de onderkant. Terwijl je de ene bakt kun je de volgende vast rollen. Je kunt het bakpapier gerust een keer of wat gebruiken.

Als je klaar bent met de tortilla’s, houd ze dan warm. Bijvoorbeeld op een bord dat staat op een pannetje kokend water. Je koekenpan is nu nog gloeiend heet en dat is gunstig, want dan kun je direct door met het bakken van de vulling. Doe dat op hoog vuur en schud of schep geregeld om totdat de paprika zachter begint te worden.

*

Toevoeging: zure room om de tortilla eerst éven mee te besmeren
Muziekje aan: Buena Vista Social Club
Gezelschap: 2x jong, knap en kritisch
Plezier: maximaal
Communicatie: ja

Geslaagd? Zeker!
Toch eens vragen hoe men Volgensvos met basis-ingrediënten werkt. Dat zal de communicatie zeker bevorderen. Alsmede het plezier.

Advertenties
 

3 Responses to “Mex op maandag”

  1. […] Roti. Voor de publicatie van deze Opdetong© stuurden we drie basisingrediënten van de roti naar Kijkje in de keuken en vroegen ‘Wat zou jij ermee doen?’ De uitkomst was verrassend en levert je daarom […]

  2. volgensvos Says:

    Volgensvos helemaal te gek!

    Het ‘Tienwoordenrecept’ is een nieuwe meesterlijke keuken klassieker. Het uitgangspunt mag dan eenvoudig genoemd worden; de mogelijke uitkomsten zijn eindeloos. Daarmee verleg je alle grenzen binnen het plezier van je fantasie. Fijn om te lezen. Een echte boodschapper van nieuwe ideeën, want deze uitkomst was niet uit de volgensvos keuken gekomen.

    Zin in Mex…

    • Laat ik direct grif toegeven dat het idee van een tienwoordenrecept niet helemaal van mij komt. Ik heb het ooit ergens gezien, al heb ik echt geen idee meer waar. Maar laten we er in godsnaam mee aan de haal gaan en er een klassieker van maken! Ik doe mee!

      Nieuwsgierig naar de uitkomst van de volgensvos keuken!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s