Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Nazomer cheesecake 2 september 2012

Filed under: Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 11:16
Tags: , , , ,

… geen groter genoegen …

Wat heb je nodig voor een springvorm van 28 cm?
1 pak bastognekoeken
50 g gesmolten boter of margarine
250 g ricotta
300 g Monchou
500 g volle kwark
3 citroenen (+ 1 reserve)
1 limoen (+ 1 reserve)
4 eieren
4 eetlepels bloem
suiker naar smaak
goede frambozenjam
blauwe bessen

Hoe ga je te werk?
Bedek eerst de bodem van de springvorm met keukenpapier en vet de zijkant goed in. Maak in de keukenmachine of met de botte bijl de bastognekoeken fijn en meng met de gesmolten boter tot een kruimige massa. Bedek hiermee de bodem van de springvorm. Druk het goed aan en laat het afkoelen en uitharden in de koelkast terwijl je je beslag maakt.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng in een mengkom of in de keukenmachine de kwark, Monchou en ricotta tot een gladde vloeistof. Haal met een fijne rasp de schil van twee van de citroenen en van de limoen. Beperk je tot het geel resp. groen, want het wit eronder smaakt bitter. Pers de drie citroenen en de limoen. Voeg sap en rasp toe aan het kwarkmengsel en meng weer goed. Voeg er nu naar smaak suiker aan toe. Ik ben niet zo’n zoetekauw. 4 – 5 eetlepels zijn dan voldoende. Je beslag moet een prettig zoetzure smaak hebben. Blijf lekker proberen met rasp, sap en suiker tot je tevreden bent! Kan de smaak je bekoren? Voeg er dan 3 hele eieren en 1 eierdooier aan toe, alsmede de bloem. Giet het beslag in de springvorm en zet hem 60 minuten in de oven.

Niets weerhoudt je er nu van om zélf frambozengelei te maken. Ik heb gewoon frambozenjam gebruikt, lekker lui. Ik heb er de pitjes uit gezeefd en er een paar druppels citroensap aan toegevoegd. Als je jam niet dik genoeg is om als bessenlijm te fungeren, kook hem dan ietsje in. Gewoon in een pannetje op laag vuur. Flink blijven roeren en daarna goed afkoelen.

Als je taart klaar is, laat hem dan eerst he-le-maal afkoelen. Dat duurt een eeuwigheid, maar loont de moeite. Anders “smelt” je gelei eraf. Bedek de afgekoelde cheesecake met een laagje gelei en gooi hem dan tjokvol blauwe bessen.

Eten in de achtertuin in de zachte nazomerzon. Of na een barbecue met een vestje aan. In goed gezelschap.

Advertenties
 

2 Responses to “Nazomer cheesecake”

  1. Buurjan Says:

    Heb het genoegen beleefd hiervan te mogen proeven. Geweldig lekker! Elke, je verdient de Nobelprijs voor de vrete.

  2. volgensvos Says:

    Heerlijk relaxed geschreven… Lazy cake, muziekje erbij en aan tafel. Lang, lang aan tafel. Spat ervan af: LEKKER


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s