Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Rustieke appelnotentaart 7 oktober 2012

appelnotentaartAfgelopen lente deelden ze veertig jaar lief en leed, huis en haard, beeld en woord. Wat anders konden we ze cadeau doen dan een nieuwe familietraditie. Die kwam er. In de vorm van een appelboom. En gisteren mochten we eindelijk plukken. Boer Wil houdt blijkbaar niet van appeltaart. Zonde van die heerlijke appels. Maar Kijkje zou Kijkje natuurlijk niet zijn…

Wat heb je nodig voor een taart van 30 cm doorsnede.
Voor het deeg:
150 g ongezouten roomboter (of margarine)
250 g speltmeel
100 g amandelmeel
70 g fructose (of 100 g suiker)
1 ei
rasp van een halve biologische citroen
snufje zout

Voor de vulling:
3 grote biologische (liefst rode) appels
150 g gemengde ongezouten noten (amandelen, paranoten, hazelnoten, pecannoten etc)
1 eetlepel fructose (of 1,5 eetlepels suiker)
Een mespunt kaneel (niet te veel!)
rasp van anderhalve biologische citroen
sap van een halve citroen

Voor de afwerking:
2 eetlepels abrikozen- of vijgenjam

Hoe ga je te werk?
Kneed met de keukenmachine of met de mixer met deeghaken of met de hand een stevig deeg van alle ingredienten. Snijd daarvoor de boter in kleine blokjes voordat je alles goed mengt. Maak er een mooie bal van en laat die dan minimaal een half uur rusten in de koelkast, gewikkeld in keukenfolie.

Ondertussen maak je de vulling. Snijd daarvoor de appels in kleine stukjes. Ik heb dit keer de prachtige rode schil laten zitten. Dat kan met onbespoten appels. En ik hou zo van de extra kleur die het geeft! Meng de appelstukjes eerst met het citroensap, zo blijven ze mooi licht van kleur. Rooster de noten kort op hoog vuur in een droge koekenpan. Leg ze op een bord om af te koelen zodra de noten licht verkleuren en er een sterke geur vanaf komt. Doe de fructose, de kaneel, en de citroenrasp bij de appel en meng het goed. Voeg de noten toe als ze zijn afgekoeld.

Rol van het deeg een mooie ronde plak van ongeveer een halve centimeter dik en bekleed de ingevette bakvorm ermee. Lukt dat niet goed, zoals vandaag bij mij, puzzel dan het deeg in de vorm in elkaar. Als je het bakt, komt dat weer helemaal goed. De korst er van mij gerust wat slordig uit zien. Dan noemen we dat gewoon: rustiek. Doe het appel-notenmengsel in de vorm en bak de taart op 160 graden als je fructose gebruikt en 180 graden als je suiker gebruikt. Haal de taart uit de oven als de korst mooi bruin oogt. Ik bakte de taart op 160 graden en dat duurde zo’n 50 minuten. Als je op 180 graden bakt, zal dat natuurlijk minder tijd kosten. Tip: houd de taart steeds goed in de gaten, zowel met je ogen als met je neus. Gaar deeg ruikt heel lekker.

Om een mooie glans op de taart te krijgen, kun je twee eetlepels (suikervrije) abrikozen-of vijgenjam verwarmen in een pannetje. Strijk het met een kwastje gelijkmatig over de taart. Afkoelen mag, maar hoeft zéker niet!

 

1 Responses to “Rustieke appelnotentaart”

  1. Diana Says:

    Dit keer bleef het niet bij het bewonderen van de mooie foto alleen en bedenken hoe hij zou smaken en ruiken.,. Hij was echt heerlijk, heb er van geNOTEN!


Plaats een reactie