Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Herfst risotto 28 oktober 2012

Filed under: Fotografie,Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 16:39
Tags: , , , ,

Alleen al hierom

Wat heb je nodig voor 4 personen?
260 g risotto rijst
Ruim 250 g gemengde paddestoelen (maar alleen champignons kan ook, natuurlijk)
1,5 liter kippen- of groentebouillon
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
1 biologische citroen
50 g geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel verse, gesneden bieslook
2 kleine preistengels
1 eetlepel boter
2 eetlepels olijfolie
Versgemalen zwarte peper

Hoe ga je te werk?
Voor het bereiden van de risotto heb je straks al je aandacht nodig. Daarom is het belangrijk alles klaar te hebben staan voor je eraan begint. Snipper dan ook je sjalotje en de tenen knoflook. Weeg de risotto af. Rasp de kaas en de helft van de schil van de citroen en pers hem uit. Snijd de preistengels in fijne reepjes. Borstel of veeg de paddestoelen schoon en snijd ze in grove stukken. Breng de bouillon aan de kook, houd ‘m daar en leg een pollepel klaar.

Bak de paddestoelen zacht en lichtbruin in de olijfolie en zet ze apart. Fruit in de pan waarin je de risotto gaat klaarmaken het sjalotje en de knoflook tot het uitje glazig ziet. Voeg de risotto toe en roer die om tot die goed glanst. Blus af met het citroensap en voeg na kort pruttelen een pollepel bouillon toe. Nu komt het erop aan; je moet blijven roeren en steeds een pollepel bouillon toevoegen als de risotto droger wordt. Ga daarmee door tot de risotto beetgaar is. Dat duurt een minuut of 25 en daar heb je ongeveer 1,2 l bouillon voor nodig. Beide zijn afhankelijk van het merk risotto rijst. Als je tevreden bent, roer je de bieslook, wat peper, de kaas en de paddestoelen erdoor. Voeg beetje bij beetje de citroenrasp toe en proef steeds tot je tevreden bent. Het vuur kan uit.

In de pan waarin je de paddestoelen bakte, verwarm je wat nieuwe olie. Roerbak op hoog vuur de preireepjes tot ze zacht en zoet zijn en doe er wat peper door. Serveer de prei bij de risotto, samen met bijvoorbeeld een eenvoudige tomatensalade bestrooid met wat van de kaas.

Lekker rond, rood wijntje erbij. Kaarsen aan…

Advertenties
 

3 Responses to “Herfst risotto”

  1. missfromage Says:

    Hmm, lijkt me hartstikke lekker 🙂 De gebakken prei zou je er ook tegelijk met de paddenstoelen doorheen kunnen roeren – net zo gemakkelijk!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s