Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Gâteau aux carottes (u zegt?) 13 januari 2013

Filed under: Recepten — Elke van Putten @ 14:33
Tags: , , , ,

DSC_2008-600

Uit: Groot Woordenboek der Nederlandse Taal – Van Dale

purisme (het; vgl. -isme) [Fr.] 1 het streven de taal te zuiveren van vreemde woorden en uitdrukkingen, syn. taalzuivering 2 woord dat wordt voorgesteld of in zwang is gekomen ter vervanging van een vreemd woord.
purist (de (m.); vgl. -ist), puriste (de (v.)) [1731 <Fr. puriste>], aanhanger van het purisme, syn. taalzuiveraar.

*

Waarde vrienden puristen,

U mag de moppentapper die in de jaren tachtig een onuitstaanbaar slechte mop vertelde over een konijn, een bakker en een worteltjestaart er verantwoordelijk voor houden dat ondergetekende de Nederlandse naam van deze taart niet met goed fatsoen boven dit recept durft te plaatsen.

Groet,

Kijkje

*

Wat heb je nodig voor een springvorm van 24 cm doorsnee?
Voor de cake:
350 g wortelen, fijn geraspt
120 g walnoten
120 g witte amandelen
rasp en sap van 1 biologische sinaasappel
170 g volkoren speltmeel
5 eieren
250 g ongezouten boter in blokjes op kamertemperatuur
200 g basterd suiker
1 theelepel kaneelpoeder
1 theelepel gemberpoeder
snufje nootmuskaat
1 theelepel bakpoeder

Voor het “glazuur”:
250 g kwark
125 g geklopte slagroom, ongezoet
60 g poedersuiker
rasp van een halve biologische sinaasappel
sap van een halve sinaasappel
rasp van een halve biologische citroen

Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven voor op 180 graden, bedek de bodem van je vakvorm met bakpapier en beboter de randen én de bodem. Maal de noten fijn en doe ze in een kom, maar houd een handjevol apart. Meng in een keukenmachine of met een mixer de boter en de suiker tot een glad geheel. Splits in een andere kom de eieren en mix de dooiers een voor een met het botermengsel, direct gevolgd door de rasp en het sap van de sinaasappel. Klop de eiwitten stijf. Zorg voor een schone mixer! Meng de geraspte wortel, de noten, het meel, het bakpoeder en de kruiden goed door het beslag. Vouw er als laatste de eiwitten met beleid doorheen. Giet het beslag in de springvorm en bak de taart ongeveer 45 minuten op 180 graden of tot die gaar is. Dat kun je net als bij gewone cake controleren door een breinaald in het midden te steken en er weer uit te halen. Blijft er beslag aan hangen, dan is de cake nog niet gaar.

Als de cake helemaal is afgekoeld, kun je hem bedekken met het glazuur. Meng daarvoor de ingrediënten tot een smakelijk geheel. Daarbij mag je je keukenmagie gerust inzetten. Een beetje van dit, een beetje van dat. Zorg ervoor dat je niet te veel sinaasappelrasp gebruikt, dat smaakt snel te bitter. Maak af met de noten die je apart had gehouden.

Naar Jamie Olivers classic carrot cake.

Advertenties
 

2 Responses to “Gâteau aux carottes (u zegt?)”

  1. […] volg vooral dit recept niet te letterlijk op. Carrotcake, Gâteau Aux Carottes of zo je wilt worteltaart leent zich prima voor de nodige individuele keukenmagie. Leef je uit op de details, zolang de basis […]

  2. jjvansanten Says:

    dat konijn is niet wijs…. het was heerlijk!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s