Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Erwtensoep hot ’n spicy 20 januari 2013

Filed under: Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 17:52
Tags: , , ,

ch snow

Wat heb je nodig voor 8 porties?
500 g spliterwten
2 middelgrote preien
1 grote winterpeen
1 knolselderij
1 grote aardappel
1 flinke bos bladselderij
1 biologische runderrookworst (bij voorkeur van deze slager!)
3 laurierblaadjes
1 theelepel kerriepoeder
halve theelepel chilivlokken (of ietsje meer)
3 liter al dan niet zelfgetrokken (groente)bouillon
zout en peper naar smaak

Hoe ga je te werk?
Breng om te beginnen de spliterwten aan de kook in 2 liter bouillon. Laat dat gerust een dik half uur pruttelen. Zo heb je genoeg tijd om de prei te wassen, de peen te schrappen en de knolselderij en de aardappel te schillen. Alles snijd je klein, evenals de bladselderij.

Na een half uur doe je de groenten en laurierblaadjes bij de spliterwten, die al uit elkaar beginnen te vallen, als het goed is. Ik voeg dan maar de helft van de bladselderij toe en bewaar de andere helft voor ná het pureren. Staat zo lekker fris. Voeg nu beetje bij beetje de rest van de bouillon toe. Stop als je denkt dat de soep te dun wordt. Dit geheel laat je nog een half uurtje pruttelen totdat alles mooi zacht gekookt is. Wel zo nu en dan even roeren.

Tijd om te pureren. Ik doe dat met de passé-vite, grove rasp. Het is een spierballenkarweitje,  maar het loont de moeite! Niemand verbiedt je overigens om een keukenmachine of staafmixer te gebruiken. Ieder zijn voorkeur.

Nadat je de soep gepureerd hebt, is het tijd om te proeven. In mijn soep geen varkensvlees, dus geen spek. Ik breng de soep verder op smaak met zout, peper, kerrie en chilipoeder. Waarbij de nadruk wat mij betreft mag liggen op de laatste twee. Houd er wel rekening mee dat je er zo nog een flinke handvol bladselderij en een hele rookworst bij doet.

Als je de worst, de laastste bladselderij en de laurierblaadjes weer hebt toegevoegd, breng je de soep nog heel even aan de kook, Zet na een minuut of 3 het vuur uit. Laat hem nog een paar uur staan voordat je hem weer opwarmt voor het eten. Zo gaan de smaken nog even flink met elkaar aan de haal.

Eerst schaatsen. Dan erwtensoep.

Comic: http://www.gocomics.com/calvinandhobbes

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s