Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Helbeh 9 februari 2013

Filed under: Ergens-Anders©,Kookboek,Recepten — Elke van Putten @ 20:40
Tags: , , , , ,

Het mooiste kookboek van de laatste tijd: Jerusalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Beiden brengen zij hun jeugd door in Jeruzalem. Ottolenghi in een Joodse wijk, Tamimi in een Palestijnse. Samen brengen zij nu de complexe keuken van de stad in beeld in een poging twee schijnbaar conflicterende werelden met elkaar te verzoenen. Het resultaat is prachtig. Zo mooi dat ik me voorneem de komende tijd ieder weekend een recept uit Jerusalem te proberen. Ik waan me zo een klein beetje vredesactivist. Neem het me maar niet kwalijk.

Deel 1 in de serie Jerusalem: Helbeh, een Palestijnse griesmeelcake met fenegriekzaad. Proef even van de siroop en naar goed Arabisch gebruik spat het glazuur van je tanden. Het fenegriekzaad daarentegen moet zorgen voor een hartige ondertoon. Een combinatie die volgens de auteurs niet door iedereen wordt gewaardeerd. Het zal mij benieuwen. De cake staat nog tot morgen te rusten in de koelkast. “The flavours really need the time to come together properly”. En als Yotam het zegt, dan is dat zo. Afblijven dus.

10-2-2013: Inmiddels is de Helbeh geproefd en briljant bevonden door ondergetekende. Dat de cake dat predikaat krijgt, is niet aan deze eenvoudige thuiskok te danken. Alle lof voor Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi voor dit recept dat uitblinkt in zorgvuldigheid en eenvoud.  
DSC_2045-600

Wat heb je nodig voor een vorm van 24 cm doorsnee?
Voor de cake
500 g griesmeel
75 g bloem
70 g grof gemalen pijnboompitten
80 ml olijfolie
80 ml zonnebloemolie
40 g gesmolten ongezouten boter
1,5 theelepel fenegriek zaad
1,5 theelepel droge gist
0,5 theelepel bakpoeder
0,5 theelepel zout
25 g witte amandelen

Voor de siroop
300 g basterdsuiker (ik gebruikte 100 g witte en 200 g lichtbruine)
100 ml water
2 eetlepels citroensap
1,5 eetlepel oranjebloesemwater
1,5 eetlepel rozenwater

Hoe ga je te werk?

Vet een ronde bakvorm in en bedek de bodem met bakpapier. Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng het griesmeel, de bloem en de pijnboompitten in een kom met de gesmolten boter en de olies. Breng 600 ml water aan de kook en doe er de fenegriekzaadjes is. Laat ze ongeveer 25 minuten pruttelen totdat de zaadjes zacht zijn. Giet ze af en bewaar het vocht. Doe de zaadjes, het gist, het bakpoeder en het zout door het griesmeel en meng er beetje bij beetje 180 ml van het kookvocht door. Kneed het mengsel tot een soepel deeg en verdeel het over de bodem van je bakvorm. Strijk het glad en trek er met een scherp mes een ruitpatroon in. Plaats een amandel in het midden van ieder stuk. Bedek de vorm met een schone theedoek en zet hem een uur op een warme plek om te rijzen. Bak daarna de cake 20 minuten op 220 graden, temper de oven naar 200 graden en bak nog eens 20 minuten tot de bovenkant mooi bruinig is. Ook voor deze cake geldt: steek je er een prikker in en komt die er schoon uit, dan is hij gaar.

Ondertussen meng je voor de siroop de suiker met 100 ml water. Breng het aan de kook en voeg dan het citroensap toe. Laat ongeveer 4 minuten pruttelen en haal het dan van het vuur. Laat de siroop iets afkoelen voor je het oranjebloesemwater en het rozenwater erdoor mengt.

Verdeel de nog warme siroop over de cake zodra die uit de oven komt. Alle vloeistof zal in de cake worden opgenomen. Je snapt niet waar het blijft. Laat de cake helemaal afkoelen, wikkel hem in folie en leg hem nog zeker een nacht in de koelkast.

Bron: Jerusalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi

Advertenties
 

2 Responses to “Helbeh”

  1. Wat ziet je halbeh er prachtig uit! Ook je foto vind ik erg mooi, met dat boek op de achtergrond! Ik ben zeer benieuwd hoe het smaakte!?
    groeten, Caroline

    • Ik kan je niet vertellen hoe ongelofelijk lekker dit is. Het is een prachtige zoet-hartig combinatie. En de fenegriek blijft lekker lang hangen. Het bracht me onmiddellijk terug in Israel. Volg het recept (niet moeilijk!) en hij is precies zoals hij moet zijn! Knikkende knieën, echt.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s