Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Salade winterpeen Jerusalem-style 20 februari 2013

Filed under: Kookboek,Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 17:32
Tags: , , ,

Deel 2 in de serie Jerusalem: salade winterpeen. Ik zie u fronsen; Jerusalem en winterpeen? Wegens seizoenale absentie van koolrabi en waterkers doen winterpeen en veldsla dienst. Het gaat immers eigenlijk om de fenomenale dressing. Die maakt dat de salade Jerusalem mag heten. Vandaag eten we er pita bij en zelfgemaakte humus. De maaltijd is compleet.

DSC_2064-600Wat heb je nodig voor 4 porties?
2 middelgrote winterpenen
2 handjes veldsla
80 g Griekse yoghurt
70 g zure room
50 g slagroom
1 teentje knoflook, geperst (ik gebruikte vandaag gerookte…lekker!)
2 eetlepels vers citroensap
snuf zout
peper naar smaak
1 theelepel fijngesneden verse munt
0,5 eetlepel olijfolie
snufje za’atar (of sumac)

Hoe ga je te werk?
Meng in een mengkom de yoghurt, de zure room, de slagroom, de knoflook, het citroensap en de zout. Voeg naar smaak de peper en de munt toe. Snijd de winterpenen in kleine blokjes en doe ze met de helft van de veldsla bij de dressing. Meng alles goed, maar doe voorzichtig, zodat je de sla niet kneust. Verdeel de salade over een schaal en leg de rest van de veldsla erop. Besprenkel de salade met een beetje goede olijfolie en een mespuntje za’atar of sumac. Heb je dat niet in huis, dan kún je het weglaten.

Serveer bijvoorbeeld met pita, humus en baba ganoush. Maar combineert ook echt heel goed met gebakken aardappeltjes. Mayo is niet nodig. Gebruik de dressing!

Bron: Jerusalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi

Advertenties
 

4 Responses to “Salade winterpeen Jerusalem-style”

  1. kaatenkoken Says:

    Lekker!!

  2. Hi there – it’s Beth from Tasting Jerusalem! This is lovely – the orange is gorgeous!!! Thanks for sharing your creative changes – there’s always another way to enjoy something. Thanks for teaching us!

    • Thank you, Beth, for your kind words. I just picked two easy to get substitutes that have a vaguely similar taste and texture. It turned out great because of the brilliant dressing, mainly. Hope to be cooking from Jerusalem again soon 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s