Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Venkeltaart met gerookte zalm 31 maart 2013

Filed under: Recepten,Vergeten groenten — Elke van Putten @ 21:10
Tags: , , , ,

Paasmaaltijd

Aan tafel! Welke tafel je kiest, maakt niet uit. Ga maar ergens zitten. Pak een bord, snijd wat af, smeer, schep op, neem. Sta hier en daar een kind bij, poets zo nu en dan een snoet. Drink een glaasje wijn of water desgewenst. Ah, zijn jullie daar? Kom erin! We zijn alvast begonnen. Nog een broodje? Kopje soep? Is die nog wel warm genoeg? Help jezelf of bedien een ander. Praat, lach, klets, eet, speel en doe het vooral samen.

Koffie!

En als jullie allemaal weg zijn, schep ik genoegen in het opruimen.


DSC_6537-600Wat heb je nodig
?

Voor het deeg
225 g speltbloem
120 g yoghurt
40 ml goede olijfolie
1 theelepel (wijsteen)bakpoeder
snuf zout

Voor de vulling
3 kleine venkelknollen
1 kleine winterpeen
1 ui
180 g gerookte zalm
3 eieren
100 g parmezaanse kaas + een beetje extra
75 ml crème fraîche
2 eetlepels olijfolie
zout en peper naar smaak

Hoe ga je te werk?
Maak voor dat je begint het deeg voor de bodem. Die moet nog een half uurtje rusten voor gebruik. Voor instructies, klik hier.

Halveer de ui en snijd de helften in dunne reepjes. Doe hetzelfde met de venkel. Verwijder na het halveren wel eerst het harde, witte hart van de knol. Halveer de winterpeen in de lengte en schaaf in flinterdunne (halfronde) plakjes. Fruit de ui nu in de olijfolie en als hij glazig ziet, voeg dan de venkel en de winterpeen toe. Roer de groente om totdat alles heet is, doe de deksel op de pan en smoor kort totdat de venkel wat zachter is geworden. Draai het vuur uit en laat het wat afkoelen. Af en toe even omroeren helpt dat te bespoedigen. Verwarm nu de oven voor op 200 graden.

Klop de eieren los met de crème fraîche, een snufje zout en peper naar smaak. Rasp de parmezaan zo fijn als je kunt en roer die door het eiermengsel. Als de groente zo ver zijn afgekoeld dat je er zonder problemen een vinger tussen kunt steken, roer je ook die door het eiermengsel. Roer je de groente er kokend heet door, dan verandert je ei ter plekke in omelet. Ook lekker, maar niet voor nu.

Bedek nu de bodem van je vorm met het deeg. Eventueel bak je hem 10 minuten droog op 200 graden. Daarvoor bedek je de bodem en de rand met aluminiumfolie en stort je hem vol met droge bonen, droge rijst of een ander type steunvulling. Echt noodzakelijk vind ik het alleen niet. Het zorgt voor een iets krokantere korst. Verwijder de steunvulling en de folie en verdeel de helft van de taartvulling over de bodem. Druk het even aan. Verdeel nu de plakjes gerookte zalm erover. Zorg ervoor dat de onderste helft van de vulling helemaal bedekt is. Verdeel nu de rest van de vulling over de zalm en druk weer wat aan. Garneer de taart met het laatste restje parmezaan en bak hem in ongeveer 30 minuten gaar. Als de korst wat kleur krijgt en het ei is gestold, is de taart gaar. Warm lekker. Koud heerlijk!

Mogelijke toevoegingen: citroensap, citroenrasp, mosterd, dille. Smaken verschillen. Varieer er lustig op los!

Foto: Ruilof images

Advertenties
 

5 Responses to “Venkeltaart met gerookte zalm”

  1. Nell Nijssen Says:

    Niet alleen een fijne taart, vooral je woorden erbij doen mij glimlachen. Love it this way.

  2. LvB Says:

    De verbindende smaak van Pasen! Verstopt in soep en taart.

  3. Diana Says:

    Was echt heerlijk!!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s