Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Carrotcake DeLight 8 mei 2013

Filed under: Gezond(er) alternatief,Recepten — Elke van Putten @ 13:45
Tags: , , , ,

Inzending Foodblog Event mei 2013

-+-

DSC_2319-600

-+-

Advies: volg dit recept vooral niet te letterlijk op. Carrotcake, Gâteau Aux Carottes of zo je wilt worteltaart leent zich prima voor de nodige individuele keukenmagie. Leef je uit op de details, zolang de basis maar bestaat uit wortel en ei.

Dit gezond(er)e alternatief voor de klassieke carrotcake is geïnspireerd op een recept van Green Kitchen Stories, een blog vol inspiratie voor als je het eens anders wilt aanpakken. De recepten zijn veelal niet moeilijk en de foto’s zijn prachtig!

Wat heb je nodig voor een springvorm van 24 cm?

350 wortelen, grof geraspt
1 handvol rozijnen
2 handvol gepelde en grof gehakte walnoten
4 eieren
125 g speltbloem
1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
50 g geraspte kokos
1,5 theelepel kaneel
0,5 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kardemom
1 cm verse gemberwortel, fijn gesnipperd
15 dadels, ontpit en niet vooral te droog (bijvoorbeeld medjool)
2 bananen
3 eetlepels honing
75 ml slagroom
3 eetlepels volle kwark
sap van 1 limoen
rasp van 1 limoen
honing naar wens

Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Begin dan met het maken van ‘het zoet’. Hak daarvoor de ontpitte dadels heel fijn, prak de bananen en voeg naar wens wat honing toe. Ik gebruikte de keukenmachine om er een gladde pasta van te maken. Eventueel kun je nog een eetlepel goede olijfolie toevoegen om het geheel nog wat gladder te maken.

Meng in een kom het meel, het bakpoeder, de kruiden en de kokos. Klop in een tweede kom de eieren los en voeg beetje bij beetje het meelmengsel toe en daarna de zoete pasta. Je hebt nu een mooi beslag. Hussel in een andere (grote) kom de geraspte wortelen, de rozijnen, de gember en de helft van de gehakte walnoten en meng het beslag erdoor. Giet dit in een springvorm waarvan je de bodem hebt bedekt met bakpapier en de randen hebt ingevet. Zet de cake ongeveer 30-40 minuten in de oven. Hou in de gaten dat de rand tegen het blik niet mag verbranden.

Maak ondertussen het glazuur. Ook daarvoor geldt dat je er helemaal op los kunt gaan. Vandaag koos ik voor limoen om een lekkere frisse toon toe te voegen. Klop daarvoor eerst de slagroom stijf en voeg de kwark, het limoensap en de rasp en voeg naar wens wat honing toe. Makkie. Verdeel het glazuur pas over de taart als die helemaal is afgekoeld. Verdeel er de andere helft van de walnoten over en serveer direct.

Troostvoer zonder dip 🙂

Advertenties
 

4 Responses to “Carrotcake DeLight”

  1. bloemenoor Says:

    oeeeh lekker!
    Maar ik denk dat als je de banaan weg wilt halen je juist iets moet hebben wat meer structuur geeft, melk ofziets maakt het dan te dun… toch?

  2. Klinkt als een feestje! Maar is de banaan weg te laten of te vervangen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s