Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Paddenstoelensoep met kastanje en salie 3 november 2013

Mama.

Ja.

Volgens mij heeft nog nooit iemand een kabouter gezien.

Klopt.
Dat komt omdat iedereen de verkeerde kant op kijkt.

Oh.

Kabouters wonen namelijk helemaal niet op de grond.
Maar dat weet bijna niemand.

Oh.

Kabouters wonen boven in de toppen van de bomen.
Je kunt ze niet zien, alleen horen.

Oh.

Ze kunnen namelijk heel goed vogels nadoen.

Mama.

Ja.

Ik hoor er eentje.

—————————————————

Wat heb je nodig voor 2 liter soep?

500 g paddenstoelen (ik gebruikte vandaag alleen champignons)
500 g tamme kastanjes
2 kleine uitjes
1,5 liter groentebouillon
20 g roomboter
2 eetlepels olijfolie
20 g tarwebloem
1 flinke hand verse salieblaadjes
zout en peper naar smaak
citroensap naar smaak

Hoe ga je te werk?
Pof eerst de kastanjes. Kerf de schil daarvoor in aan de platte kant, leg ze in een ovenvaste schaal en zet ze ongeveer een half uur in een oven van 180 graden. Ondertussen kun je de bouillon maken, de uitjes en de paddenstoelen snipperen en de salieblaadjes heel fijn snijden. Verwijder hun schil als de kastanjes klaar zijn en verzamel de noten. Je houdt zo’n 200 gram over. Ze geven straks een licht zoete ondertoon aan de soep.

Smelt de boter in een pan met een dikke bodem en doe er de olijfolie bij. Als de boter heel licht begint te bruinen, doe er dan de gesnipperde uitjes bij en laat ze een poosje fruiten tot ze glazig zien. Voeg dan de paddenstoelen toe en bak die een minuut of tien tot ze zacht zijn. Roer het bloem erdoor en laat dat al roerende het bakvocht wat opnemen. Giet er dan beetje bij beetje de bouillon bij en voeg de helft van de salie toe. Laat de soep nu ongeveer 15 minuten doorkoken. Wel zo af en toe roeren.

Als je tevreden bent over de smaak (let op, er gaat straks nog wat salie bij), vis er dan ongeveer 3 eetlepels van de paddenstoelen en uitjes uit en zet even apart. Zet de staafmixer in de soep of doe hem in de blender totdat hij mooi glad is. Doe de paddenstoelen en de uitjes er weer in en roer de rest van de salie door de soep. Perfectioneren doe je met zout (of een reepje ansjovis), versgemalen zwarte peper en wat verse citroensap.

Advertenties
 

2 Responses to “Paddenstoelensoep met kastanje en salie”

  1. Lekker en een leuke intro! Ik maakte het gisteren ook, maar dan weer heel anders.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s