Kijkje in de keuken

"Happiness is not something ready made. It comes from your own actions." ~ His Holiness the Dalai Lama

Pizza facile 4 mei 2014

Filed under: Kinderen,Recepten,Seizoensgerechten — Elke van Putten @ 14:02
Tags: , , , , ,

genietWat is er nu heerlijker dan met de keukendeur open, warm briesje om het huis, pizza te maken? Niet veel, als je het mij vraagt. Pizza bakken heeft altijd iets zonnigs, iets lichts. Keuvelend kind ernaast, muziekje, glaasje wijn.

Hieronder een basisreceptje dat enkel en alleen is gebaseerd mijn smaak. Maar voor pizza geldt, zoals voor zoveel, varieer en ontdek jouw voorkeuren en die van hen die je lief zijn.

Wat heb je nodig voor een plaat of twee ronde pizza’s?

Voor de bodem:
250 g speltbloem
1 flinke theelepel droge gist
150 ml lauw water
2 eetlepels goede olijfolie
1 flinke snuf zout

Voor de saus:
1 blik tomaten(blokjes)
2 tenen knoflook
1 stuik verse basilicumblaadjes, liever meer dan minder
snufje zout
versgemalen zwarte peper naar smaak

Voor het beleg:
2 bollen mozzarella
10 cherrytomaatjes
1 eetlepel gedroogde oregano
1 flinke handvol rucola
1 eetlepel goede olijfolie

Hoe ga je te werk?

Verwarm eerst je oven voor op 250 graden.

De bodem
Meng in een grote kom eerst de droge ingrediënten. Maak een kuiltje in het mengsel en doe er de olie en het water in. Meng nu nat en droog eerst roerend vanuit het midden. Neem steeds een beetje meer droog mee tot alles goed is gemengd. Kneed er nu op je werkblad een minuut of vijf een soepel deeg van en vorm een bal. Trucje: vet de mengkom nu heel licht in met olie, dat voorkomt dat het deeg eraan vast plakt als het ligt te rijzen. Leg de deegbal in de kom ongeveer 45 minuten te rijzen op een tochtvrije plek met een warme, vochtige doek erover. Rol daarna het deeg uit in de gewenste vorm. Zorg voor een iets opstaand randje.

De saus
Favoriet in dit huishouden is een simpele mix van tomaten(blokjes) uit blik. Meng alle ingrediënten met de staafmixer of keukenmachine tot een saus. Proeven en doorgaan tot je tevreden bent en bedek dan de bodem er dunnetjes mee. Wat je over hebt, kun je gewoon in de diepvries bewaren voor een volgende keer. Gebruik dus gerust het hele blik en de hele struik basilicum!

En dan…
Dit is een pizza facile, molto facile. Halveer de cherrytomaatjes en scheur de mozzarella in stukjes. Nog makkelijker: koop van die kleine bolletjes… Verdeel tomaatjes en mozzarella over de bodem. Leg de tomaatjes met de schil naar beneden, zo verliezen ze het minste vocht. Stuif er wat (niet te veel!) gedroogde oregano over. Bak de pizza in ongeveer 15 minuten af. De baktijd kan wat afwijken, dat is nogal afhankelijk van de oven en de dikte van je bodem.

Klaar?
Bijna. Als de pizza uit de oven komt, verdeel er dan de rucola over en besprenkel hem lichtjes met een goede olijfolie.

Zonnetje in huis 🙂

 

Advertenties
 

2 Responses to “Pizza facile”

  1. Silphya Says:

    Ook hier pizza vanavond. Viermaal met tomaat, mozzarella, knoflook, ui, ham, champignons en courgette. Eenmaal met ricotta, dille, spinazie, knoflook, zalm en citroen. Heerlijk. Zonnetje in huis zoals je zegt 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s